Dacă încerci să ai un copil, vrei să ştii perioada precisă în care să-l concepi și ai menstruația neregulată, s-ar putea ca anume testele de ovulație să-ți fie de un real ajutor. Acestea pot prezice când este momentul în care este cel mai probabil să fii fertilă.

În primul rând trebuie să știi că ovulația este un fenomen natural care corespunde eliberării unui ovocit. După ce a fost eliberat dintr-un folicul, ovocitul migrează în trompa uterină unde poate fi apoi fertilizat de un spermatozoid. În timpul ovulației, mucusul cervical devine permeabil la spermă pentru a susține şi favoriza fertilizarea. La cele mai multe dintre femei, un ciclu menstrual are o durată de 28 de zile, iar ovulația are loc în a 14-a zi. Totuşi, durata ciclului menstrual poate să fie diferită de la o lună la alta. Deoarece indică momentul ovulației, aceste teste sunt deosebit de utile pentru femeile care au cicluri neregulate şi care nu ştiu când este momentul potrivit pentru concepție.

 Rezultatul se obține rapid

Pentru un rezultat cât mai precis, se recomandă efectuarea testului pe parcursul mai multor zile, 5 zile consecutive sau pâna la depistarea nivelului de hormon luteinizant (cu aproximație la aceeaşi oră în fiecare zi). Rezultatul se citeşte la 5 minute după utilizare. Opiniile variază destul de mult cu privire la momentul zilei în care trebuie să se efectueze monitorizarea: dimineața sau la prânz. Important este însă ca aceasta să fie făcută zilnic, la aceeaşi oră. Singura restricție impusă înainte de utilizarea testului este reducerea consumului de lichide, cu 2 ore înainte de testare. 

Cel mai bun moment pentru efectuarea lui

Dacă un test de sarcină se recomandă a fi făcut dimineața, imediat după trezire, la circa 7 zile de întârziere a menstruației, în cazul testului de ovulație, este ideal să repeți testarea 5 zile la rând în funcție de momentul menstruației. „Dacă distanța dintre 2 menstruații este de 28 de zile, testarea se poate începe la 11 zile de la instalarea menstruației“, precizează dr. Alexandru Cărăuleanu, medic primar obstetrică-ginecologie. Cu cât ciclul menstrual este mai scurt, se scade câte o zi, prin urmare dacă o femeie calculează că are 27 de zile între menstruații, se poate testa din a zecea zi de la ciclu.

Sfaturi utile

Pentru ca testele de ovulație să nu devină un factor de stres care perturbă mecanismele de fertilitate, este indicat să laşi natura să-şi urmeze cursul.

Cu toate că benzile de testare a ovulației pot determina care sunt cele mai fertile zile, acestea nu sunt 100% precise. Anumite probleme renale sau infecţii ale tractului urinar pot influența rezultatul testului. Mai mult, spermatozoizii pot trăi în corpul femeii până la 5 zile, prin urmare, chiar dacă nu există relații intime în timpul acelei ferestre de ovulație de maximum o zi, este posibil să apară o sarcină şi dacă au avut loc cu câteva zile înainte.