mamaplus

Ar trebui să-i faci spălături nazale copilului după fiecare plimbare ca să-l protejezi de virusuri?

-
//
31.01.2022

Unii părinți sunt de părere că anumite spray-uri nazale ar putea fi eficiente împotriva virusurilor. Mucoasa nazală este asemeni unui scut de protecție pentru căile nazale, cilii vibratili evacuează impuritățile și mucusul poluat spre faringe şi stomac. Stomacul şi acizii săi vor elimina definitiv impurităţile. Totodată mucoasa nazală protejează împotriva microorganismelor patogene, însă toate metodele de curățare nazală pot avea doar scop profilactic. Medicul pediatru Inessa Misiura oferă câteva recomandări utile.

Căile respiratorii în organismul aflat în creștere se deosebesc de cele ale unei persoane adulte. În năsucul copilului sunt mai multe vase sangvine și în anumite condiții nefavorabile poate interveni imediat inflamația mucoasei nazale. De asemenea, căile respiratorii sunt mai înguste la copii și tocmai de aceea le este greu să respire chiar și în cazul unei inflamații nesemnificative a mucoasei nazale.

Copiii au doar două coane din trei posibile (orificiile posterioare ale foselor nazale). Aceste particularități fiziologice sau, mai bine zis dezvoltarea incompletă a sistemului respirator influențează direct anumite funcții ale cavității nazale. Până la vârsta de 4 ani copiii sunt incapabili să-și elimine singuri mucusul în exces din nas și în această situație, vor respira prin gură, rezultând un risc mai mare de a contracta boli ale căilor respiratorii superioare. Tocmai de aceea, se recomandă să faceți lavaj nazal cu ser fiziologic doar la necesitate.

De ce nu ar trebui să-i folosiți picăturile din comerț?

Terapia medicamentoasă poate fi aplicată doar la indicația medicului, după toate investigațiile necesare!

Dacă un copil de 2-7 ani a fost pe terenul de joacă, unde a stat alături de un alt copil care strănuta sau avea tuse, nu ar trebui să vă gândiți automat la un tratament medicamentos. În scop profilactic, puteți să-i faceți copilului doar spălături nazale cu ser fiziologic.

Spray-urile nazale din comerț nu pot fi folosite drept metodă de tratament, fiind doar soluții cu scop profilactic împotriva infecțiilor, virusurilor și a inflamațiilor. În cazul copiilor, aceste spray-uri pot fi folosite doar la indicația medicului, pentru că pot avea o serie de efecte adverse: reacții alergice sau iritarea mucoasei nazale. Totodată, Organizația Mondială a Sănătății nu a emis nicio recomandare privind utilizarea spray-urilor nazale împotriva virusurilor, inclusiv COVID-19.