Amigdala faringiană Luschka reprezintă o masă de țesut limfatic și este amplasată in spatele nasului, in nazofaringe, făcind parte din cercul limfatic Waldayer impreună cu amigdalele palatine, tubare și linguală, care au rol in apărarea impotriva infecțiilor prin producerea de anticorpi și intervin in apărarea imunologică a căilor respiratorii superioare.

Adenoizii la copii: de ce apar și cum îi tratăm

Hipertrofia vegetațiilor adenoide (cunoscute și sub denumirea improprie de ”polipi”) reprezintă o afecțiune specifică primei copilării și se caracterizează prin mărirea în volum, prin hipertrofie și/sau hiperplazie, a amigdalei faringiene.

Cauze:

Țesutul limfoid, indiferent de localizarea sa în organism, are rolul de a lupta împotriva infecțiilor. Invazia microbiană poate fi atât de mare, încât poate duce la infectarea țesutului limfoid, cu apariția adenoiditei, ce se poate prelungi pe durata mai multor saptămâni, sau chiar luni. La majoritatea copiilor, țesutul adenoidian se mărește în perioada copilăriei, ca urmare a frecvenței mari a infecțiilor din sfera ORL. Reactivitatea imunologică a organismului este cea implicată în dezvoltarea țesutului limfoidian, modulind intensitatea hipertrofiei acestuia.

Ar părea paradoxal, dar nu numai infecțiile frecvente ale căilor respiratorii superioare pot declanșa hipertrofia vegetațiilor adenoide, dar și alte invazii, cum ar fi invazia helminților, la care organismul reacționează ca fiind corpi străini în organism.

Consecințe:

 Mărirea în volum a amigdalei faringiene determină:

  • un anumit grad de obstrucție rinofaringiană, ceea ce duce la apariția cefaleei, oboselei generale, induse de hipooxigenarea organismului;
  • împiedică drenajul secrețiilor nazale cu dezvoltarea rinosinusitelor acute și ulterior, cronice;
  • blochează comunicarea dintre ureche și nazofaringe (trompa lui Eustachio) cu apariția otitelor medii acute și scăderea auzului (hipoacuzie de transmisie);
  • scurgerea permanentă a secrețiilor din rinofaringe (mai ales, în perioada somnului) și apariția faringo-laringotraheobronsitei acute.

Vârsta la care se diagnostichează cel mai frecvent vegetațiile adenoide este între 3 și 7 ani. De asemenea, frecventarea gradiniței, școlii (colectivitatea), favorizează infecțiile acute repetate și, prin aceasta - inflamația ireversibilă a amigdalei faringiene.

Adenoizii la copii: de ce apar și cum îi tratăm

Simptome:

Obstrucția nazală este simptomul cel mai des întâlnit în cazul rinoadenoiditei cronice și apare progresiv. Mai întâlnim sforăit, respirație orală atât ziua, cât și noaptea, voce nazonată, rinoree mucopurulentă (secreții nazale permanente). Copiii mai pot prezenta dureri de cap, oboseală, scăderea simțului mirosului, tuse cronică (în special nocturnă), scăderea auzului.

Pe termen lung, dacă nu se intervine terapeutic, poate aparea întârziere în dezvoltarea staturo-ponderală a copilului, pot apărea modificări faciale (faciesul adenoidian- copilul gură-cască, apatic și cu privirea obosită, “neatent“ la școală), pot apărea chiar dismorfii ale toracelui și coloanei vertebrale.

Cum diagnosticăm?

 Metodele de diagnostic ale “adenoizilor” precum și a complicațiilor apărute în cursul evoluției cuprind:

  • rinoscopia - examinarea nasului de către medicul ORL;
  • radiografia rinofaringelui în protecție laterală;
  • fibroscopia - vizualizarea hipertrofiei adenoidiene cu fibroscopul flexibil introdus prin fosele nazale.

Aceste investigații vor ajuta la stabilirea diagnosticului precum și al stadiului in care se află boala.

Exudatul nazal și exudatul faringian sunt necesare pentru depistarea unei infecții nazofaringiene asociate.

Dacă se banuiește și o afectare a urechii medii se poate face o impedancemetrie, care este o metodă obiectivă ce se poate efectua și la copii foarte mici. Prin aceasta se stabilește gradul de afectare a urechii medii și funcționalitatea trompei lui Eustachio. Este utilă și investigarea urechii din punct de vedere al auzului, prin audiogramă. Când suspectăm helminți, copilul trebuie examinat prin probele helmintice.

De asemenea, sunt utile și analizele sanguine uzuale ce pot pune în evidență modificări legate de infecție sau inflamație, acută sau cronică, acestea fiind necesare și în eventualitatea intervenției chirurgicale.

Adenoizii la copii: de ce apar și cum îi tratăm

Cum tratăm?

Orice implicare a țesutului limfatic în procesul infecțios include și componentul alergic. De aceea, tratamentul constă în evitarea expunerii la alergeni, aspirații nazale, instilații nazale cu ser fiziologic și aspirație, instilații cu dezinfectante și vasoconstrictoare nazale, antihistaminic nesedativ oral, antibiotic pe cale generală, tratament simptomatic, al refluxului gastro-esofagian, corectarea rahitismului (în caz de necesitate) sau a carențelor de alimentație și ingrijire, de multe ori copilul bolnav poate beneficia și de aerosoli și corticosteroizi nazali sub formă de spray.

Adenoidita cronică hipertrofică determină: insuficiență respiratorie, sforăit nocturn, hipertrofia amigdalelor palatine prin respirație orală, hipersomnie cu apnee în somn, facies adenoidian și complicații de vecinătate (otită, sinuzită cronică). Aceasta formă clinică indică intervenția chirurgicală - adenoidectomia.

Contraindicațiile adenoidectomiei sunt: infecția recentă de căi respiratorii, o tulburare de coagulare a sangelui sau dehiscența de palat (velo-palatoschizis).

Copilul se poate întoarce în colectivitate după 7 zile de la operație.

După operație copilul se va reeduca să aibă o respirație nazală corectă, vindecarea otitei seroase va putea fi urmărită, indiferent dacă a beneficiat sau nu de tubușor de drenaj transtimpanic și creșterea imunității generale.

Recomandări medicale

  1.   Diagnosticul îl stabileste medicul ORL-ist și tot el aplică tratamentul necesar, medical sau chirurgical.
  2.   Decongestionarea foselor nazale se poate realiza pe termen scurt, în cazul acutizărilor, cu soluții nazale, dar și pe termen mai îndelungat folosindu-se instilații nazale cu corticoizi topici.
  3.   Tratamentul infecțiilor bacteriene asociate se poate face cu antibiotice cu administrare topică (locală) și pe cale generală.

Sănătate!

Adenoizii la copii: de ce apar și cum îi tratăm

Terramed
Medicina de familie universală. Diagnosticul, tratamentul și prevenirea bolilor în toate domeniile medicinii moderne.

www.terramed.md
Contacte: Telefon: 022 202 373
Аdresa: str. Cuza Vodă, 44 A,
str. Trandafirilor, 15/4.