Absorbantele zilnice sunt practice, comod de purtat, discrete, nu emană niciun fel de miros neplăcut şi poţi purta orice fel de lenjerie vrei tu când le foloseşti. Avantajele lor le știi și tu, însă despre dezavantajele folosirii absorbantelor de zi se știu prea puține. Folosindu-le zilnic, te expui riscului de a suferi de cistită și chiar de o boală rară, dar foarte gravă, numită Sindromul şocului toxic (SST).

Recentele studii făcute pe aceste produse arată ca 62% dintre problemele și iritațiile vaginale sunt cauzate de absorbantele nesigilate, nesterile și neigienice. În jur de 75% dintre femei acuză dureri în timpul perioadei menstruale, în multe cazuri acestea sunt datorate absorbantelor.

Deși sunt cunoscute sub denumirea de „absorbante zilnice", nu ar trebui să le porți în fiecare zi, deoarece în timp te poți confrunta cu serioase probleme de sănătate.

Favorizează apariția cistitei

Datorită stratului de plastic care face posibilă lipirea lor, aceste produse păstrează secrețiile la suprafața lor fiind în permanență în contact cu zona genitală, fapt care favorizează apariția cistitei. Este indicat să renunți la ele în momentul în care observi primul simptom, să bei cât mai multe lichide, să adopți o alimentație sănătoasă și să mergi la medicul specialist.

Pielea nu mai respiră

Aceste absorbante zilnice pot rămâne la locul lor preț de câteva ore datorită benzii de lipici de pe spatele lor. Plasticul pe care este lipit adezivul care le ține fixate împiedică pielea să respire, astfel că umezeala și temperatura crescută nu pot duce în timp decât la infecții bacteriene și iritații.

Senzația de prospețime, o strategie de marketing

În toate reclamele se promite păstrarea senzației de prospețime pe durata întregii zile. Singurul lucru care te poate ajuta să-ți confere această senzație este spălatul zilnic cu apă călduță, purtarea de lenjerie intimă din bumbac și evitarea gelurilor intime. Produsele care conțin plastic nu mențin prospețimea necesară bunei funcționări a aparatului genital.

Sunt tratate chimic

Culoarea lor albă inspiră ideea de „perfect curat", însă, chiar și pentru a avea parfumul specific prospețimii, toate protej-slipurile sunt tratate chimic. O mică soluție salvatoare ar fi să le alegi pe cele fără parfum, însă chiar și așa, ele stau destul de mult în zona extrem de sensibilă a organelor genitale.

Ce este Sindromul şocului toxic

Sindromul şocului toxic este o boală care poate fi cauzată de mai multe bacterii, dar în general de vină este Staphylococcus aureus şi Streptococcus pyogenes. Dintre cele 2 tipuri de infecţii, cea cu stafilococ a fost asociată cu apariţia SST la femeile aflate la menstruaţie şi care foloseau tampoane intravaginale.

Atenție!

Evită să le porți zilnic. Chiar dacă se numesc absorbante zilnice, ele au fost proiectate special pentru zilele premergătoare și post menstruație. Sunt indicate pentru situațiile în care apare spottingul și nu în fiecare zi.

Dacă te confrunți cu secreții vaginale anormale, nu trebuie să le maschezi utilizând aceste absorbante. Este recomandat să mergi la medic pentru un consult de specialitate.