Cine nu vrea să aibă un zâmbet impecabil? Ori asta depinde foarte mult şi de nuanța de alb strălucitor pe care ar trebui să o aibă dinții. Iată opt metode pe care le poți încerca acasă şi, dacă vei face asta, vei putea să îți albeşti dinții în mod natural.

Stratul exterior al dinților e format din smalț care este colorat aproape alb şi protejează structura mai profundă a dintelui. Sub smalț se află dentina care are o nuanță de galben-maroniu. Dinții îşi pierd albul imaculat atunci când stratul de smalț se subțiază sau se uzează. Mai mult, alimentele acide, bolile gingivale şi îmbătrânirea pot deteriora smalțul dinților. Unele persoane au, de asemenea, un smalț care este în mod natural mai subțire. Alimentele şi băuturile specifice, cum ar fi cafeaua, vinul, băuturile acidulate închise la culoare pot păta dinții. Anumite alimente care pătează dinții pot de asemenea dăuna smalțului, cauzând îngălbenirea. Alte surse de pete mai sunt şi fumatul sau produsele din tutun, precum şi anumite tipuri de antibiotice.

Iată cum putem face să ne menținem dinții albi sau să îi albim, dacă au suferit modificări:

Aveți grijă la alimentație

Eliminarea alimentelor care pătează dinții poate preveni îngălbenirea în mod semnificativ. Alimentele şi băuturile care conțin tanină, cum ar fi vinul şi ceaiul, pot păta dinții. Cafeaua şi sucurile închise la culoare pot păta şi ele dinții, la rândul lor. Alimentele acide pot face ca dinții să pară galbeni prin subțierea smalțului.

Persoanele care sunt preocupate de culoarea dinților ar trebui să evite consumul excesiv de citrice, cafea şi sifon sau apă minerală. În mod alternativ, ar trebui să se spele mereu pe dinți după ce le consumă.

Stomatologii recomandă, în general, să aşteptăm 30 de minute după ce mâncăm înainte de spălarea dinților. Acizii pot slăbi smalțul, astfel încât periajul prea curând după consumul alimentelor poate provoca daune. Renunțarea la fumat sau a produselor din tutun poate reduce riscul apariției petelor de nicotină. De asemenea, poate preveni cariile dentare şi bolile gingivale, ambele putând deteriora smalțul şi provoca probleme de sănătate orală.

Încercați clătirea gurii cu ulei

Da, ați citit bine şi nu, nu este o glumă. Clătirea gurii cu ulei pentru 30 de secunde este recunoscută pentru a îndepărta murdăria, bacteriile şi resturile alimentare. Nu este un înlocuitor pentru periajul obişnuit sau utilizarea aței dentare, dar unele cercetări sugerează că acest obicei poate ajuta în mod semnificativ la albirea dinților, mai ales când este utilizat uleiul de cocos.

Asociația Americană Dentară (ADA) consideră că acest obicei reprezintă o stomatologie neconvențională, precizând că „nu există studii ştiințifice fiabile care să arate că clătirea gurii cu ulei reduce numărul cariilor, ajută la albirea dinților sau îmbunătățeşte sănătatea şi bunăstarea orală”. Cu toate acestea, multe persoane sunt extrem de încântate de rezultate. Pentru a încerca această metodă, clătiți gura cu ulei pentru 30 de secunde - un minut după periere. Uleiurile potrivite pentru acest obicei sunt uleiul de cocos, uleiul de floarea-soarelui şi uleiul de susan.

Periajul cu bicarbonat de sodiu

Bicarbonatul de sodiu poate şlefui uşor petele de pe suprafața dinților. Unii oameni se îngrijorează că bicarbonatul de sodiu este prea dur şi poate toci smalțul, însă mai multe cercetări efectuate în 2017 au concluzionat că este o modalitate sigură de a elimina petele dentare. Bicarbonatul de sodiu poate ajuta şi la combaterea bacteriilor, ceea ce sugerează că ar putea fi capabil să reducă placa şi să prevină cariile dentare.

Utilizarea peroxidului de hidrogen

Peroxidul de hidrogen este un înălbitor uşor care poate ajuta la albirea dinților. Pentru o albire optimă, puteți încerca periajul cu un amestec de bicarbonat de sodiu şi peroxid de hidrogen timp de 1-2 minute de două ori pe zi, timp de o săptămână. Specialiştii avertizează asupra faptului că acest lucru ar trebui realizat doar ocazional. Peroxidul de hidrogen poate creşte sensibilitatea dinților, deci nu este potrivit pentru utilizarea pe termen lung sau pentru persoanele care au deja dinți sensibili.

Albirea cu fructe

Există o serie enzime care există în fructe precum papaya şi respectiv ananas, care pot ajuta ambele la albirea dinților. Un studiu din 2012 a găsit dovezi preliminare conform cărora soluțiile care conțin aceste ingrediente ar putea ajuta la albirea dinților. Cu toate acestea, autorii studiului avertizează că este nevoie de mai multe cercetări pentru a determina dacă aceste enzime sunt sau nu eficiente.

Menținerea unei igiene orale excelente

Menținerea igienei orale excelente este cel mai important lucru pe care o persoană îl poate face pentru a reduce îngălbenirea dinților. Periajul şi ața dentară obişnuită protejează smalțul, previn îmbolnăvirea gingiilor şi îndepărtează petele dentare.

Consumați calciu

Mâncând alimente bogate în calciu, precum laptele şi brânza, puteți ajuta la întărirea smalțului din dinți, spun specialiştii. Acest obicei sănătos ar putea încetini eroziunea prin întărirea smalțului.

Consumați mai multă apă

Apa de la robinet conține fluor, iar acesta ajută la întărirea smalțului. Încercați să limitați consumul de cafea, ceai, suc şi vin - şi beți mai multă apă în schimb. Înlocuirea acestor băuturi cu apă poate ajuta la prevenirea eroziunii şi îngălbenirea dinților, două neplăceri care vin la pachet cu consumul băuturilor menționate anterior.