Pentru majoritatea femeilor, a fi mamă este una dintre cele mai frumoase experiențe pe care viața i le poate oferi. În același timp, misiunea în sine se poate dovedi dificilă. Să te prezinți la medic pentru controalele de rutină, să mergi la un coafor pentru o tunsoare nouă sau la un salon pentru epilat se poate dovedi o adevărată aventură pentru multe dintre mame. Însă pentru a-și păstra sănătatea mintală, este foarte important să nu uite de sine și să încerce să își mențină obiceiurile pe care le-au avut înainte de a naște.

Unele femei cred că, odată ce devin mame, își pot lua adio de la viața pe care au dus-o până atunci. Multe se simt singure și stresate.

Au nevoie de sprijin și de înțelegere din partea celor din jurul lor. Mai mult, începutul alăptării poate fi complicat pentru multe mame. Deși sunt conștiente că aceasta este cea mai bună hrană pentru copiii lor, uneori primele zile sunt complicate și multe mame se agită mult și se stresează.

Pentru a te elibera de griji și de stres, experții te sfătuiesc să mergi la plimbare cu copilul: în parc, la mare sau la munte, indiferent de loc și, desigur, să încerci să îți menții viața socială pe care ai avut-o înainte de nașterea bebelușului. Deși unele locuri trebuie evitate atunci când ai un copil, există multe activități la care o familie se poate adapta.

Iată câteva sfaturi pentru mamele stresate, cu ajutorul cărora vor învăța să aibă mai multă grijă de ele însele:

Păstrează-ți obiceiurile!

Este foarte important pentru majoritatea mamelor să își mențină prioritățile și activitățile. Dacă, de exemplu, îți place să te plimbi, încearcă să găsești o modalitate de a o face chiar și cu bebelușul. Poți merge cu el purtându-l într-un marsupiu sau într-un cărucior. Sau poți încerca să-l lași câteva ore cu partenerul ori cu cineva în care ai încredere pentru a merge la plimbare prin magazine, spre exemplu.

Planifică-ți o ieșire scurtă în fiecare zi. Încearcă să îți menții vii interesele, fie că este vorba despre lectură, seriale TV sau înot. Nu renunța la ceea ce îți place pentru simplul fapt că ești mamă.

Caută sprijinul celor dragi!

Deși pentru o mamă nu e nimic neobișnuit să se simtă „epuizată”, a cere ajutor pare destul de dificil. Totuși, nu este o rușine să simți nevoia de sprijin. Părinții, adică bunicii bebelușului, vor fi încântați să îți sară în ajutor.

O idee bună este, de asemenea, să cauți sprijin și empatie la alte mame care se află în aceeași situație. Chiar dacă copilul tău este încă un bebeluș, mergi în parc și socializează cu alte mame. Cu siguranță că îți vor înțelege temerile și îndoielile!

Ai în continuare grijă de tine!

În primul an de viață al bebelușului, majoritatea mamelor uită să aibă grija și de ele. Deși pare greu de crezut, este foarte important pentru stabilitatea ta emoțională să mergi la coafor și la estetician, așa cum făceai și înainte, să faci jogging, să mergi cu bicicleta și să te machiezi chiar dacă nu ieși neapărat din casă. Nu trebuie să fii neglijentă cu tine însăți.

Nu fi prea exigentă cu tine!

E clar că inițial nu vei putea face tot ce ai făcut înainte. Cu siguranță, vor fi multe momente în timpul zilei când te vei simți epuizată și vei crede că nu reușești să fii o mamă bună. Dar nu îți face griji, pentru că este cel mai logic și normal lucru. Toate mamele se simt astfel la început. Trebuie să ai răbdare și să nu aștepți de la tine aceeași energie ca înainte. Odihnește-te și bucură-te de lucrurile mărunte!

Liniștește-te!

Cel mai bun lucru pentru a nu fi o mamă stresată ar fi să încerci să te bucuri de această fază a vieții tale fără grabă. În curând, copilul tău va crește și dacă te stresezi riști să pierzi din vedere aceste momente unice din viața lui. Când vrei să te odihnești, încearcă să te deconectezi de la telefoane, tablete și whatsapp.