Incă mai cauți motive să dormi dezbrăcată? Nu doar că e tare comod și, pe deasupra, incredibil de sexy, dar să renunți la pijamale (chiar și la cele mai sumare) e foarte prielnic pentru sănătate. De ce? Află în continuare 5 beneficii ale dormitului nud, confirmate științific!

1. Te odihnești mai bine

Se pare că insomnia este provocată, printre altele, și de supraîncălzirea corpului în timpul nopții. Cel puțin așa arată un studiu efectuat în Australia, care a scos la iveală că menținerea unei temperaturi corporale coborâte, la un nivel care să fie totuși confortabil, facilitează odihna neîntreruptă și crește frecvența stadiilor de somn profund. Cu alte cuvinte, dormind dezbrăcată, îi permiți pielii tale să respire, ceea ce sporește calitatea somnului. Pielea se răcorește, nu te mai trezești de câteva ori pe noapte pentru că ți-e prea cald sau te jenează pijamaua, te odihnești cu adevărat și te trezești binedispusă. Așa încât, dacă vrei să dormi mai bine, evită să porți în pat pijamale care îți țin cald.

2. Te ajută să slăbești

Răcirea naturală a corpului în timpul nopții contribuie, de asemenea, la scăderea nivelului de cortizol, cunoscut și sub denumirea de „hormonul stresului”. Cortizolul este responsabil pentru stările de agitație și pentru pofta excesivă de mâncare. Alegând să dormi goală, alegi de fapt să îți păstrezi silueta, pentru că ții sub control producția de cortizol în timpul somnului. Între orele 22.00 și 2.00, când corpul se odihnește profund, nivelul de cortizol ajunge la minimum. Însă după ora 2.00, glandele ce produc cortizol încep să lucreze pentru a pregăti corpul pentru a doua zi, în așa fel încât să ai energie. Când nu ai parte de suficientă odihnă, nivelul de cortizol crește, fapt ce îți stimulează apetitul, făcându-te să mănânci mai mult decât ai nevoie.

3. Te face mai tânără

Când e prea cald în dormitor (peste 21˚C) sau suferi tu de cald pentru că porți pijamale groase, este inhibată producția de melatonină, și nici hormonii de creștere nu mai sunt secretați în ritm normal. Acești hormoni de creștere sunt vitali în combaterea îmbătrânirii. Melatonina este produsă în organism când dormi în întuneric complet, fapt ce declanșează o mică, dar importantă scădere a temperaturii corpului. Hormonii de creștere sunt secretați pe măsură ce temperatura corporală scade. Așa că fă tot ce poți ca să încurajezi eliberarea lor în corp. Iar dacă asta înseamnă să dormi fără nimic pe tine, cu atât mai bine.

4. Îți protejează sănătatea

Aceiași hormoni de creștere au, pe lângă fantasticul lor efect anti-aging, și rolul de a repara organismul în timpul somnului și de a-ți menține sănătatea. Un studiu efectuat de Universitatea din Warwick a demonstrat că persoanele care dorm mai puțin de 6 ore pe noapte au un risc de trei ori mai ridicat de a face diabet sau boli cardiovasculare și, implicit, de a lua în greutate. În același timp, lipsa de odihnă a fost asociată cu producerea în exces a cortizolului, fapt ce duce la creșterea nivelului de insulină în corp.

5. Te face mai fericită

Când dormi goală alături de partener, atingerea pielii de piele stimulează producția de oxitocină („hormonul fericirii”). Efectul oxitocinei este deosebit de puternic în organism: acest hormon este implicat în dorința sexuală, e secretat atunci când ai orgasm, are rolul de a combate stresul și chiar depresia, contribuind totodată la reducerea inflamațiilor din corp. Încearcă să-ți scoți pijamaua măcar pentru o noapte – dacă nu pentru beneficiile de a dormi complet dezbrăcată, măcar ca să aprinzi pasiunea în dormitor. Restul va veni de la sine.