10 produse nocive care ne schimbă viaţa

Din fericire, astăzi rafturile magazinelor abundă  în diferite produse care mai de care mai apetisante. Din păcate însă, uneori, cele care arată bine nu sunt folositoare, iar calitatea lor nu este întotdeauna ireproşabilă, iar unele chiar sunt dăunătoare sănătăţii noastre. Vom încerca astăzi să delimităm deci care dintre produse sunt benefice şi care nu prea pentru sănătatea noastră. 

 10 produse cele mai nocive, pe care ar trebui  să le folosim foarte rar sau chiar să renunţăm la ele. 

Pentru a nu ne risca sănătatea, nutriţioniştii recomandă să renunţăm la alimentele care conţin cantităţi mari de aditivi alimentari artificiali, zahăr, sare, grăsimi, şi, de asemenea, la cele preparate prin afumare sau prăjire.

Zahărul rafinat
Zahărul rafinat, care este produs prin prelucrarea sfeclei-de-zahăr sau a trestiei-de- zahăr, este considerat unul dintre produsele cele mai nocive. Acest tip de zahăr nu conţine vitamine, minerale sau  fibre, dar  conţine o mulţime de calorii. Zahărul declanşează dezvoltarea mai multor  boli, precum cele endocrine (diabet zaharat, obezitate), cardiovasculare (cardiopatie ischemică, ateroscleroză), gastro-intestinale, respiratorii  şi, desigur, a bolilor parodontale,  reducând rezistenţa organismului la diverse infecţii.

10 produse nocive care ne schimbă viaţa

Sarea
Un adult sănătos are nevoie de doar 5g de sare pe zi, dar contrar acestui indicativ, din păcate, există tendinţa să se mănânce mai mult de - 10-15g de sare pe zi! Trebuie să ştiţi însă că, consumul excesiv de sare cauzează apariţia bolilor cardiovasculare, a celor de rinichi, acumularea de toxine şi, în consecinţă, apariţia tumorilor maligne. Persoanele în vârstă şi cele care suferă de boli de inimă şi  de rinichi nu ar trebui să mănânce mai mult de 2 g de sare pe zi, sau chiar să renunţe la acest produs.

10 produse nocive care ne schimbă viaţa

Cârnaţii şi salamurile
Cârnaţii şi crenvurştii sunt bogaţi în grăsimi, inclusiv în aşa-numiţii aditivi alimentari artificiali ascunşi şi sare. De asemenea, în compoziţia lor sunt incluse derivate de orez sau soia prelucrate ingenereşte. Baconul afumat conţine  un număr mare de substanţe cancerigene. Gustul mezelurilor, cârnaţilor şi crenvurştilor este dat de ... glutanatul de natriu, despre care unii oameni de ştiinţă cred că creează dependenţa de droguri şi dezvoltarea a numeroase boli. În plus, în cazul în care asemenea produse sunt folosite cu regularitate, există un risc substanţial în perturbarea sistemului nervos.

10 produse nocive care ne schimbă viaţa

Margarina
Margarina - nu este deloc un analog al untului, cum cred mulţi dintre noi. Acest produs conţine  grăsimi sintetice hidrogenate, precum şi conservanţi, emulgatori şi coloranţi. Transgrăsimile din margarină sunt bogate în calorii şi sunt toxice, tinzând  să se acumuleze în organism. Este de menţionat şi faptul că acest produs periculos este utilizat în multe tipuri de copturi: biscuiţi, prăjituri, checuri etc., care sunt vândute în magazine.

10 produse nocive care ne schimbă viaţa

Maioneza

Maioneza conţine o cantitate mare de grăsimi, inclusiv saturate, şi carbohidraţi, precum şi sodiu, oţet, şi tot felul de aditivi artificiali - arome şi coloranţi. În unele cazuri, acest produs poate fi păstrat timp de şase luni sau şi mai mult, deci vă puteţi imagina cât de periculos pentru sănătate poate fi acest produs. Bolile cardiovasculare, cele de stomac şi cele intestinale, tulburările de metabolism şi obezitatea nu alcătuiesc nici pe departe lista completă a efectelor secundare  pe care le poate avea  consumul în exces de maioneză.

10 produse nocive care ne schimbă viaţa

Cuburi de bulion, tăiţei şi supele de preparare rapidă
În cuburile de bulion, tăiţei şi supe se conţin aditivi alimentari – potenţiatori de aromă şi gust, arome identice naturale, coloranţi şi o cantitate mare de sare. Cu o asemenea compoziţie vă puteţi dăuna  foarte repede ficatul şi rinichii, deoarece aceste produse conţin şi emit numeroase substanţe toxice, mai ales dacă sunt preparate cu apă clocotită direct în punga de plastic.

10 produse nocive care ne schimbă viaţa

Produsele fast-food

Hamburgherii, cheeseburgherii, cartofii pai prajiţi, chipsurile, precum şi celelalte produse fast-food, conţin cantităţi mari de grăsimi, inclusiv sare, aditivi artificiali, cancerigeni care pot provoca boli grave, cum ar fi ateroscleroza, infarctul cerebral, cancerul, artrita, dezechilibrul hormonal, infertilitatea, obezitatea şi schimbările ireversibile în sistemul imunitar. Un alt aspect negativ constă în faptul că  un consum permanent al acestor produse  poate duce la dependenţă.

10 produse nocive care ne schimbă viaţa

Conservele
Obiceiul de a înlocui în mod constant alimentele proaspete cu cele conservate, fie din lipsă de timp pentru preparare, fie din capriciu, periclitează  sănătatea noastră. Alimentele “din sticlă” şi din cutiile de conserve conţin numeroase substanţe nocive, precum  conservanţi, potenţiatori de aromă, coloranţi etc. ,  şi cantităţi mari de sare şi zahăr. În timpul prelucrării,  structura  şi gustul produselor se modifică considerabil  şi pierd mai multe substanţe nutritive, inclusiv unele vitamine. În plus, dacă tehnologia de producţie este încălcată, conservele pot provoca intoxicaţii.

10 produse nocive care ne schimbă viaţa

Băuturile carbogazoase

Băuturile  carbogazoase, precum şi  diversele băuturi răcoritoare  conţin o cantitate mare de zahăr, aditivi artificiali (conservanţi, acidulanţi, îndulcitori, arome, emulgatori, coloranţi alimentari), diverşi acizi şi substanţe cancerigene. Unele băuturi conţin cofeină şi alte stimulente, precum şi gaze nocive, care irită mucoasa stomacului.

10 produse nocive care ne schimbă viaţa

Alcoolul

Sunt, probabil, puţini cei care nu cunosc sau nu au auzit de pericolele alcoolului asupra organismului. Cu toate acestea, alcoolul este încă foarte mult utilizat, iar unele statistici arată că utilizarea lui de la an la an este în creştere. Alcoolul este a treia cauză de mortalitate, după bolile cardiovasculare şi cancer, iar starea de ebrietate este cauza care figurează  aproximativ la jumătate din crimele comise. De asemenea, alcoolul creşte în mod semnificativ riscul de leziuni, precum şi presiunea pe diverse organe şi sisteme ale organismului: rinichi, ficat (care poate duce la ciroză), sistemul cardiovascular, tractul gastrointestinal (gastrită, ulcer) ş. a.

10 produse nocive care ne schimbă viaţa

Material pregatit de: mamaplus