Candidozele vaginale sunt printre cele mai frecvente infecții cu care se confruntă femeile. Dar ceea ce este atât de agasant în ceea ce le privește nu este apariția lor inițială, cât faptul că au o inepuizabilă tendința la recurență. Dacă dăm crezare datelor statistice, peste 75% dintre femei au un episod de candidoză vaginală în timpul vieții și 50% dintre acestea se vor confrunta cu o astfel de infecție de mai multe ori la rând.

În cazul în care v-ați confruntat deja cu un episod infecțios, cunoașteti simptomele sugestive pentru candidoză: prurit genital, senzație de usturime, secreție alb-gălbuie și uneori chiar dispareunie (durere resimțită la contactul sexual). Deși nu este întotdeauna ușor de evitat contactarea unei astfel de infecții, specialiștii ne fac totuși câteva recomandări utile, menite să ne ajute să reducem riscurile unei eventuale recurențe a candidozei. Printre cele mai eficiente se numără și cele prezentate în continuare.

Lenjeria de bumbac

Specialiștii sunt de părere că lenjeria are un rol foarte important în perpetuarea infecțiilor, în favorizarea și întreținerea lor. Lenjeria este în contact direct cu zonele intime și poate favoriza sau nu ventilarea corectă a întregii regiuni. Doar lenjeria din bumbac (material natural) poate avea un astfel de avantaj, doar ea poate împiedica formarea unui mediu local umed.

În cazul în care este mai greu să purtați tot timpul lenjerie din bumbac și preferați materiale mai senzuale, este totuși de preferat să alegeți lenjeria care are cel puțin întăritura internă din bumbac. Chiar și un amănunt atât de nesemnificativ poate avea un rol deosebit de important. În general, sunt agreate toate tipurile de lenjerie intimă care pot favoriza și întreține existența la nivel genital a unui mediu cât mai uscat. Tot ce menține umezeală favorizează candidoza.

Haine adecvate

Chiar dacă par la modă, colanții nu sunt cele mai indicate piese de îmbrăcăminte în cazul în care vă confruntați cu candidoză. Aceștia ar trebui evitați, la fel și orice altă piesă vestimentară prea strâmtă (blugi, pantaloni scurți). Dacă garderoba trebuie regândită din cauza acestei probleme, cel mai bine ar fi să alegeți haine mai largi, fuste, care să vă permită să păstrați local un mediu aerisit și uscat.

Ciorapii de nylon

Ciorapii de nylon favorizează transpirația, mențin umezeala și pot constitui prin aceste două efecte factori de risc în proliferarea condițiilor propice dezvoltării candidozei. Dacă însă nu aveți altă soluție, este indicat să cumpărați ciorapi cu întăritură din bumbac, deoarece acesta poate să mai absoarbă din umezeală, să mai reducă din efectele nefavorabile ale transpirației induse de acest material sintetic (nylonul).

După piscină sau aerobic

Fie că este vorba despre costumul de baie ud, fie că este vorba despre echipamentul de sport în care ați transpirat excesiv, este esențial să vă schimbați de aceste haine cât mai repede posibil. Umezeala pe care ele o păstrează, chiar și în regiunile intime, este principalul factor care va stimula dezvoltarea infecției.

Produse de îngrijire intimă

Oricât de mult le-ați agrea, oricât de mult vă place să le cumpărați și nu vă mai săturați de mirosul lor plăcut, astfel de produse nu sunt deloc pe placul specialiștilor. Lista neagră include tot ce se află în șirul de produse must have pentru o baie cât mai plăcută și pentru o igienă intimă cât mai corectă (sau cel puțin așa credem noi) și anume: geluri de duș parfumate, creme de baie, loțiuni intime, spumante de baie, pudre parfumate și chiar sprayuri pentru zonele intime.

Toate acele substanțe care nouă ne încântă mirosul și ne determină să le cumpărăm sunt de fapt nocive pentru sănătate și pot altera foarte mult echilibrul local de la nivel genital. Aceste substanțe sunt agresive pentru mucoasa genitală și pot modifica comportamentul saprofiților de la nivel genital, care vor deveni mult mai activi, se vor replica mai des și vor începe să determine și simptome locale. Spălăturile vaginale și loțiunile destinate acestui scop nu sunt deloc recomandate dacă aveți o candidoză activă, deoarece asfel se pot propaga fungii spre cervix și chiar uter, ceea ce va agrava de fapt infecția și va facilita extinderea ei.

Toaleta corectă a regiunii genitale

Recomandările specialiștilor sunt simple: o femeie trebuie să își însușească corect modul de realizare a toaletei regiunii genito-anale. Pentru a evita contaminarea regiunii genitale cu bacterii (unele chiar foarte agresive) provenite din tubul digestiv, femeile trebuie să se șteargă întotdeauna dinspre anterior spre posterior (deci din față în spate). Invers este o cale perfectă de însămânțare suplimentară a regiunii genitale cu bacterii enterice provenite din regiunea anală și perianală.

Controlul corect al problemelor cronice de sănătate

În cazul în care aveți diabet zaharat, este foarte important ca valorile glicemiei să fie permanent monitorizate, iar diabetul să fie corect tratat. Diabetul zaharat sau orice altă afecțiune caracterizată prin creșterea glicemiei sunt importanți factori de risc pentru candidoza sistemică și implicit vaginală.

Dieta poate ajuta

Se pare că și dieta are un important rol în prevenirea infecțiilor vaginale. O dietă bogată în iaurt poate să ofere o protecție suplimentară în fața infecțiilor cu Candida (indiferent de localizarea acestora). Specialiștii sunt de părere că probioticele (microorganisme prezente în mod natural în tractul digestiv) prezente în iaurturi pot suprima creșterea și dezvoltarea speciilor de Candida, ameliorând astfel infecțiile și reducând riscul recurențelor.

Atenție la antibiotice

În cazul în care aveți deja o candidoză și medicul v-a recomandat, din diverse motive, un tratament antibiotic, cel mai sigur este să îi comunicați și problema genitală cu care vă confruntați. Antibioticele pot favoriza și agrava candidozele, și din acest motiv cel mai sigur este ca tratamentului antibiotic să îi asociați, cel puțin pentru a nu agrava candidoza, și un tratament antifungic.

Luptați împotriva stresului!

Este foarte important să încercați să aveți o dietă cât mai bogată în fructe și legume și cât mai săracă în zaharuri procesate. Dieta poate avea efecte benefice, dar la fel de bine poate agrava candidoza. Este un lucru cunoscut faptul că dieta bogata în glucide este un factor ce promovează o astfel de infecție. De asemenea, unele studii sugerează că și stresul poate să influențeze negativ evoluția candidozei. Specialiștii sunt de părere că prin reducerea nivelurilor de stres cotidian evoluția candidozei poate fi încetinită, iar tratamentul va fi mai eficient.

Un organism care nu este supus stresului zilnic și care primește nutrienți esențiali (printr-o dietă echilibrată) își poate întări mult mai bine sistemul imunitar și astfel poate lupta cu infecțiile de orice fel. Un stil de viață sănătos nu ameliorează doar o infecție locală, ci face bine întregului corp.