Dintre toate produsele de firmă reproduse pe piața neagră, gențile sunt articolul de modă cel mai frecvent copiat. Motivul principal este că diverse studii efectuate de-a lungul timpului au arătat că femeile preferă să dețină un articol durabil (nu ca pantofii, care se deteriorează mai rapid) și care să rămână cât mai mult timp relevant din punct de vedere al tendințelor.

mamaplus

Singurul mod în care poți fi 100% sigură că ceea ce cumperi este produsul real este să faci achiziția într-unul dintre magazinele (reale sau virtuale) ale brandului ori de la un partener autorizat.

Piața articolelor contrafăcute s-a specializat atât de bine încât a devenit foarte dificil să depistezi o geantă fake, chiar și pe viu, nu mai vorbim pe plan virtual. Există totuși câteva modalități să verifici dacă ceea ce urmează să cumperi este un articol veritabil sau o copie.

Atenție la cum arată modelul original (exterior plus interior)

Fii extrem de bine informată legat de cum trebuie să arate geanta. Este vorba despre cele mai mici detalii, chiar și cele din interior – ar trebui sau nu să aibă buzunare pe interior? Ar trebui buzunarele să aibă fermoar? Ar trebui să aibă căptușeala într-o anumită culoare? Producătorii de fake-uri acordă adesea mai multă atenție aspectului exterior, de aceea o privire în interior poate ridica semnale de alarmă.

Atenție la proveniența genții

Nu toate gențile sunt produse în țara din care provine brandul, așa că ar fi bine să te interesezi în prealabil unde se produce modelul respectiv de geantă. Producătorii de imitații tind să listeze „made in France” pe copiile de la branduri franțuzești, „made in Italy” pentru cele italiene, etc.

Atenție la fermoar

Un fermoar care se închide/deschide cu dificultate e un semnal clar de alarmă. De asemenea, asigură-te că știi exact cum anume ar trebui să arate fermoarul genții pe care o vrei (unii producători de imitații acordă mai puțină importanță acestui detaliu și folosesc fermoare standard).

Atenție la material

Dacă geanta e un model din piele, ar trebui să aibă un miros specific, nu foarte puternic. Un semnal clar de alarmă sunt mirosurile chimice. De asemenea, nicio geantă de designer nu o să vină cu unul dintre acele mici mostre care să ateste că este vorba despre piele originală.

Atenție la cusături

Cusăturile dublate sunt un semnal clar de alarmă. În schimb, faptul că sunt foarte vag inegale nu este ceva de care să te sperii. Multe case de modă produc gențile manual, asta însemnând că fiecare cusătură este realizată de un om, deci e de așteptat să nu fie 100% de aceeași lungime. Niște cusături absolut identice sunt un semn că geanta este realizată într-o fabrică, nu într-un atelier.

Atenție la shoppingul online

Un studiu mai vechi realizat de cei de la Louis Vuitton arăta că 90% dintre genţile vândute pe eBay sub aşa-zisa semnătură a brandului, sunt, de fapt, imitaţii.

Shoppingul online cel mai riscant, pentru că nu poți verifica unele lucruri (dacă pielea e piele autentică, de pildă). Dacă vrei să faci o achiziție online, nu te sfii să ceri cât mai multe fotografii cu toate detaliile enumerate în lista de mai sus (poze cu marginile, cu interiorul, etc). 

Sursa