Xeroza (pielea uscată), mâncărimea pielii sau pruritul reprezintă o problemă dermatologică întâlnită frecvent în sezonul rece, fiind cauzată cel mai adesea de uscarea în exces a pielii.

Fără tratament și modificări ale stilului de viață xeroza și pruritul pot persista toată iarna. Din fericire, însă, există modalități de a menține pielea sănătoasă și hidratată nu doar în sezonul rece, ci pe întreg parcursul anului.

Oricine se poate confrunta cu xeroza și senzația de mâncărime a pielii pe timp de iarnă, însă persoanele cu istoric de eczemă, rozacee, dermatită, alergii, astm sau piele sensibilă sunt mai predispuse spre a dezvolta această problemă.

Cauze:

Xeroza sau uscarea pielii este o afecțiune dermatologică foarte frecventă, caracterizată printr-o lipsă a cantității corespunzătoare de apă în cel mai superficial strat al pielii, epidermul. Factori specifici iernii, cum ar fi aerul rece, umiditatea scăzută și vântul, trecerea de la cald la frig și invers, precum și spălarea frecventă a mâinilor și dușurile fierbinți favorizează uscarea pielii și pierderea uleiurile naturale care ii mențin hidratarea. Zone precum brațele, mâinile și picioarele tind să fie mai afectate de această problemă, fiind totodată și cele mai expuse factorilor externi. Pe măsură ce pielea devine uscată ea va deveni și mai sensibilă și predispusă la apariția de erupții cutanate și prurit.

În cazuri excepționale, pielea uscată (xeroza) poate fi, de asemenea, un efect secundar al unor medicamentesau al anumitor boli ale pielii.

Prevenire și tratament pentru xeroză:

Măsurile simple de prevenire și tratament sunt foarte eficiente în tratamentul pielii uscate, afectată de prurit.

Un prim pas de bază este evitarea produselor cosmetice și de îngrijire agresive cu pielea – deodorante, săpunuri antebacteriene, creme cu parfum etc. – și înlocuirea lor cu produse de curățare ușoare, fără parfum. Apoi este necesară blocarea umidității în piele prin aplicarea unui produs hidratant de mai multe ori pe zi, în special după baie și spălare pe mâini. Uleiurile naturale, cum ar fi uleiul de măsline și uleiul de cocos sau gelul de aloe vera conțin atât elemente antibacteriene, cât și hidratante, și pot calma pielea uscată, crăpată, caracteristică erupțiilor din sezonul rece. Cremele topice pe baza de cortizon, disponibile cu sau fără rețetă, pot ajuta la reducerea roșeții, mâncărimii și inflamației pielii.

Menținerea corpului hidratat poate ajuta totodată la menținerea hidratarii pielii și țin xeroza departe. Este recomandat consumul a cel puțin 2 litri de lichide pe zi, inclusiv ceai, cafea, ciocolată caldă sau oricare altă băutură caldă preferată pe timp de iarnă. Suplimentele pe bază de vitamina D pot ajută și ele la ameliorarea senzației de mâncărime. De asemenea, folosirea unui umidificator în dormitor sau în alte zone ale casei utilizate frecvent poate compensa uscarea aerului cauzată de sistemele de încălzire centrală.

Cel mai adesea pruritul și xeroza se vor ameliora odată cu adoptarea de schimbări în stilul de viață. Mâncărimea pielii pe timp iarnă nu este o urgență medicală, dar dacă simptomele continuă după după încercarea unor remedii la domiciliu sau dacă erupția devine dureroasă, poate fi necesară prezentarea la medic.