Metoda de spălare a părului fără șampon – co-washing – a devenit foarte populară printre vedetele de la Hollywood. Acest beauty trend presupune folosirea pentru curățarea părului a unui singur produs – balsam fără siliconi. Cât de folositor este totuși co-washingul pentru păr?

Spălatul pe cap fără șampon: plusurile și minusurile co-washingului

Ideea co-washingului a venit la noi de la femeile africane, care au părul aspru și neascultător. După folosirea șamponului obișnuit, părul este foarte greu de pieptănat și descurcat: acest produs curăță bine murdăria, însă usucă prea tare podoaba capilară. Spălarea doar cu balsam asigură o hidratare mai profundă a firului de păr și menține intensitatea culorii după vopsire. Haideți să vedem împreună avantajele și dezavantajele sistemului co-washing.

Cui i se potrivește co-washingul?

Spălatul capului fără șampon va fi mai ales pe placul deținătoarelor unui păr uscat și deteriorat, precum și tinerelor cu păr des și ondulat. Dacă aveți păr subțire și gras, este posibil ca această metodă să nu vi se potrivească. Condiționerul nu spală sebumul de pe suprafața scalpului aşa cum o face șamponul. Mai mult, formula hidratantă a balsamului va îngreuna părul.

Cum să alegem balsamul pentru co-washing?

Trebuie să înțelegem că nu orice produs este potrivit pentru spălatul capului. Condiționerul nu trebuie să conțină siliconi (denumirile lor se termină în „-cone”). Siliconii au tendința să se acumuleze pe suprafața fiecărui fir de păr şi îl îngreunează.

Pentru co-washing nu este obligatoriu să alegeți un balsam scump. Țineți cont de faptul că veți avea nevoie de mult mai mult balsam decât de șampon. De altfel, astăzi puteți găsi pe rafturile magazinelor balsamuri bune în orice gamă de prețuri. 

Spălatul pe cap fără șampon: plusurile și minusurile co-washingului

Avantajele co-washingului:

  • Părul devine mai hidratat, arată îngrijit și plin de viață.
  • Părul se încurcă mai puțin, este mai ușor de coafat și modelat.
  • Culoarea părului vopsit se estompează mai greu.
  • Compoziţia condiţionerului nu irită glandele sebacee ale scalpului, ceea ce înseamnă că ele au o secreţie mai mică.

Dezavantajele co-washingului:

  • Buclele au mai puţin volum (balsamul îndreaptă părul uscat, de aceea vizual părul pare mai puţin).
  • Balsamul este mai greu de clătit ca şamponul.
  • Dacă părul este prea gras sau prea subţire de la natură, după co-washing acesta poate arăta puţin neîngrijit.

Spălatul pe cap fără șampon: plusurile și minusurile co-washingului

Cum să spălăm capul după metoda co-washingului

  • Udaţi părul şi pielea capului. Temperatura apei trebuie să fie un pic mai înaltă ca de obicei: apa fierbinte va îndepărta mai bine murdăria şi grăsimea.
  • Turnaţi în palmă o cantitate suficientă de balsam (aproximativ 2 linguri cu vârf). Spre deosebire de şampon, balsamul practic că nu face spumă, de aceea este mai greu de distribuit pe toată lungimea.
  • Aplicaţi balsamul începând cu rădăcina părului. Masaţi produsul în pielea capului, apoi mişcaţi-vă treptat spre vRfuri.
  • Aşteptaţi 2-3 minute, apoi clătiţi cu minuțiozitate. După aceasta puteţi trece direct la uscatul părului sau aplicaţi o mască.

Unii specialişti recomandă totuşi să nu renunţaţi complet la spălarea tradiţională pe cap. Este suficient să folosiţi şampon o dată la două săptămâni. De altfel, puteţi varia frecvenţa procedurilor conform senzaţiilor dumneavoastră. De exemplu, să spălaţi părul după metoda co-washingului de două ori pe săptămână.

Sursa