Fie că e vorba de genetică, fie de lipsa somnului, anumite probleme de sănătate sau un mod de viață neechilibrat, probabil că fiecare femeie s-a confruntat, cel puțin o dată în viață, cu cearcănele - acele cercuri vineții sub ochi, care trădează vârsta și nu arată deloc bine, indiferent de cât de mult machiaj ai folosi.

Pe piață există o mulțime de produse menite să te ajute în „lupta” cu cearcănele. Totuși, cât de bine este să le maschezi, dacă ai putea scăpă definitiv de această problemă?

Termenul de cearcăne se referă la modificarea aspectului pielii fine din zona de sub ochi care capătă culoarea neagră-albăstruie. Există diverse cauze care pot conduce la acestea, printre care factorii genetici, oboseala, alergiile etc. 

De ce apar cearcănele și pungile sub ochi

În majoritatea cazurilor, aceste cearcăne sunt, de fapt, vase de sânge vizibile prin piele. Pielea din jurul ochilor (periorbitală) este cea mai subțire de pe tot corpul (are aproximativ 0,5 mm față de 2 mm în alte zone). Când sângele traversează venele aflate aproape de suprafața pielii, poate da o nuanță albăstruie pielii. Cu cât pielea este mai transparentă, cu atât sunt cearcănele mai vizibile. 
Uneori însă cearcănele apar din cauza unor factori genetici sau din cauza vârstei. Expunerea la soare, alimentația neadecvată, răceala și sinuzita, anumite boli endocrine, unele medicamente, consumul de alcool, fumatul, cofeina, stresul, sarcina, menstruația sau deshidratarea, de asemenea, pot duce la apariția cearcănelor. 

Cum să scapi de cearcăne?

Masajul ocular
Una dintre cele mai simple și accesibele metode care te pot ajuta să scapi de cearcăne, este masajul ocular. Masează delicat conturul ochilor cu degetul arătător, în mod regulat, dimineața și seara. Astfel vei relaxa ochii obosiți în timpul zilei. Începe masajul din colțul intern al ochiului către cel extern, terminând cu conturul superior. La sfârșit, tapotează ușor zona cu vârful degetelor pentru a stimula circulația sângelui.

Aplică ceva rece
O altă metodă care te poate salva ce cearcăne este aplicarea a ceva rece - de exemplu, o lingură. Pune o lingură în figider pentru 15 minute, apoi, pe ochi timp de 10 minute. Fă așa în fiecare dimineață și vei vedea ce repede dispar cearcănele. 

Hidratează-te
Cea mai bună soluție pentru un ten uscat și cu riduri fine este hidratarea. Bea cât mai multă apă și astfel, cu siguranță, vei scăpa de cearcăne.

Măști cu ulei sau vitamine
Mai ții minte de masajul ocular? Uite că poți să-l faci și cu diverse uleiuri nutritive sau cu vitamine. Poți folosi uleiul de migdale dulci sau vitamina E și vei observa că pielea din jurul ochilor va arăta cu mult mai bine, ridurile fine vor dispărea, iar de la cearcăne nu va rămâne nici urmă.

Alimentează-te corect
Poți să aplici tot felul de creme și uleiuri, dar dacă nu-ți asiguri organismul cu nutrienții necesari, carențele se vor vedea pe chipul tău. Ia vitamina A. Este foarte importantă pentru organism, dar și pentru sănătatea ochilor. Lipsa ei provoacă uscarea conjunctivitei ochiului și umflarea pleoapelor. Pentru ca să fii sănătoasă, consumă alimente bogate în vitamina A, precum: roșii, ardei, spanac, morcovi, caise, gălbenuș, sau ia suplimente nutritive pe bază de vitamina A. 

Crema antihemoroizi
Chiar dacă poate părea absurd, deși bănuim că ai mai auzit de această soluție, crema pentru hemoroizi s-a dovedit a fi extrem de eficientă și împotriva cearcănelor.

Dormi
Pentru ca să arăți bine, e nevoie să te odihnești suficient. De foarte multe ori, cearcănele apar din cauza oboselii și a lipsei de somn. În astfel de situații, poți să le ungi cu orice, poți să faci masaj, să beai apă și să iei vitamine, dar nimic nu o să te ajute. Cea mai potrivită soluție e să dormi. Fă-ți un regim și ai grijă să ai un somn de calitate de 8-9 ore consecutive.

Specialiștii recomandă să dormi pe spate. Este o soluție eficientă care te ajută să scapi de cearcăne. Este o poziție care evită acumularea lichidului sub ochi. Dar, în timpul somnului e greu să rămâi doar în această poziție toată noaptea. 

Pliculețe de ceai infuzat
Dacă somnul nu te-a ajutat, poți încerca pliculețele de ceai infuzat, răcite bineînțeles. Ține-le la rece 5 minute, pe fiecare ochi, și apoi aplică-le când te scoli. Sunt magice! 

Gheață
Cred că ai prins ideea că orice compres rece te poate salva de cearcăne. Cuburile de gheață sunt și ele una dintre soluții. Învelește-le într-un șervet curat și aplică-le pe ochii umflați. Frigul activează circulația din jurul ochilor. Ține-le 10 minute pe cearcăne și vei vedea! 

Zațul de cafea
Poate părea ciudat, dar nu mai ciudat decât crema împotriva hemoroizilor. Află că zațul de cafea aplicat rece, câteva minute pe conturul ochilor este un remediu de la bunica, eficient împotriva cearcănelor și a ochilor umflați. 

Lapte rece
Înmoaie un disc de bumbac în lapte. Aplică 10 minute pe fiecare ochi un disc de bumbac înmuiat în lapte rece. La final vei avea senzația unor ochi mai puțin obosiți. 

Există și alte metode naturiste, care te pot ajuta să scapi de cearcăne și să te bucuri de o privire luminoasă. Totuși, înainte de a încerca aceste remedii, e foarte important să te asiguri că cearcănele și pungile de sub ochi nu sunt rezultatul unor probleme de sănătate, pentru că în acest caz, cea mai potrivită soluție este să te adresezi la un medic.