În sezonul cald, observăm că după epilare se formează mici pete roșii, ca niste puncte, în locurile unde au fost rădăcinile firelor de păr. Acest lucru se datorează porilor deschiși din cauza căldurii. Iritațiile după epilare pot apărea indiferent de metoda folosită pentru îndepărtarea firelor de păr nedorite. Pielea sensibilă este în special expusă riscului de iritație cutanată, însă orice tip de piele se poate confrunta, la un moment dat, cu o asemenea iritație.

Cum ne pregătim pielea pentru epilare

Indiferent de anotimp, este important să știm că, pentru a evita iritațiile și punctele roșii inestetice, porii și capilarele trebuie să fie cât mai reduse. În acest mod, firul de păr este smuls fără a forța prea mult rădăcina, iar porii rămași nu se inflamează suplimentar.

Iată câteva reguli care te pot ajuta:

 • Cu o zi înainte de ședința de epilare, exfoliază temeinic pielea pe tot corpul, apoi hidratează cu o cremă grasă. Exfolierea se poate face fie cu un scrub din comerț, fie cu unul preparat chiar de tine. Un scrub de corp homemade eficient este cel obținut din amestecul de gel de duș și mălai.
   
 • În ziua epilării, fă un duș cu 3-4 ore înainte, cu apă călduță, și NU aplica nicio cremă hidratantă sau ulei. Trebuie să eviți apa fierbinte și cremele, fiindcă acestea vor favoriza deschiderea porilor pentru mai mult timp.
   
 • Nu face duș sau baie timp de 4-5 ore după epilare și nu aplica niciun produs cosmetic pe zonele afectate. Dacă au rămas mici urme de ceară poți folosi puțin alcool sanitar pe o dischetă, iar împotriva transpirației aplică la axile puțină pudră de talc pentru piele sensibilă.
   
 • Dacă folosești ceară sau aparatul de epilat, poți răci puțin zona înainte, cu o compresă rece.
   
 • Dacă folosești lama, nu uita să aplici un gel sau o spumă specială pentru ras, care va împiedica apariția iritațiilor ca urmare a efectului abraziv al lamei. Încearcă să alegi un produs cosmetic fără miros, întrucât parfumurile pot cauza iritații cutanate.

Cum scăpăm de pete și iritații după epilare

Dacă totuși te-ai ales cu o piele iritată după epilat, încearcă să nu o agresezi și mai mult încercând să scapi de pete. Produsele cosmetice sau dușurile repetate nu vor face decât să înrăutățească situația.

Folosește timp de 2-3 zile geluri de dus și loțiuni ușoare, delicate, create pentru piele sensibilă sau pentru bebeluși. Pulverizează de câteva ori pe zi apa termală, care are rol de calmare.

Dacă problema persistă, indiferent ce măsuri iei înainte sau după epilare, discută cu un medic dermatolog care te va ajuta să gestionezi mai bine situația.

Fă-ți un duș rece sau aplică comprese cu gheață – dacă trebuie să mergi la un eveniment în ziua în care te-ai epilat și nu poți masca nicicum iritația cu ajutorul hainelor, încearcă compresele cu gheață sau un dus rece. Când intră în contact cu apa rece, pielea se răcorește instantaneu, iar senzația de mâncărime dispare. Mai mult decât atât, porii se închid și iritația devine mai puțin vizibilă.

Prepară o pastă din pulberea de aspirină – dacă iritația este într-o zonă sensibilă precum muchia piciorului sau axila, poți folosi aspirina pentru a accelera procesul de vindecare. Aspirina are proprietăți antiinflamatoare, care calmează senzația de mâncărime/ usturime de la nivelul pielii, grăbind totodată procesul de vindecare. Pisează câteva capsule de aspirină, amestecă-le cu apă și aplică pasta obținută pe zona cu probleme.

Aplică ovăz – și ovăzul conține substanțe antiinflamatoare și are capacitatea de a calma iritațiile cutanate. Poți pune tărâțe din ovăz în cadă plină cu apă, pentru ca apoi să îți faci o baie relaxantă, care va contribui la vindecarea iritațiilor de la nivelul pielii. De asemenea, poți prepara o pastă din tărâțe de ovăz și apă, pe care să o aplici pe zonele cu probleme.