mamaplus

Porți unghii cu gel sau acril? La ce riscuri te expui dacă nu le îngrijești corect

-
//
02.09.2020

Multe femei merg periodic la un salon de frumusețe pentru a-și menține unghiile artificiale. Unghiile false, care vin în diferite tipuri, atrag mereu toate privirile. Dar, de asemenea, tot ele îți pot îmbolnăvi mâinile cu o infecție fungică.

Tipuri de unghii artificiale

Cele mai populare două tipuri de unghii artificiale sunt acrilicele și gelurile. Ambele sunt folosite pentru a prelungi, îngroșa și consolida propriile unghii. Unghiile acrilice (sau din porțelan) aderă la patul natural al unghiilor. Unghiile cu gel sunt similare, dar pot părea mai naturale decât acrilicele. Gelul se aplică în straturi; o lumină ultravioletă (UV) este utilizată pentru a le usca mai repede. Unghiile cu gel durează de obicei mai mult decât acrilicele. Alte tipuri de unghii artificiale includ shellac (ojă semipermanentă) și unghiile de mătase (folosind bucăți de țesătură pentru a ajuta la întărirea unghiilor crăpate sau deteriorate).

Sunt unghiile artificiale dăunătoare?

Soluțiile de unghii acrilice și gel conțin substanțe chimice care pot dăuna unghiilor naturale și sănătății generale în timp. În plus, și procesul de aplicare poate provoca daune unghiilor tale naturale. Dacă unghiile din acril sau gel se desprind, poți avea un risc mai mare pentru dezvoltarea unei infecții fungice a unghiilor. Când sigiliul dintre material și unghie este rupt, în patul unghiilor se poate forma o ciupercă. Dacă observi vreo decolorare pe unghii, cum ar fi pete verzi, albe sau galbene, mergi la medic imediat.

Unele persoane pot avea o reacție alergică la produsele utilizate pentru crearea unghiilor artificiale sau la soluția utilizată pentru îndepărtarea acestora. Simptomele unei reacții alergice includ roșeață și mâncărime în jurul patului unghial. În timp, aplicarea și îndepărtarea repetată a unghiilor artificiale îți pot slăbi unghiile naturale, făcându-le subțiri și predispuse la rupere.

Saloane de frumusețe și igiena

Multe saloane folosesc lămpi UV pentru a usca lacurile de unghii. Expunerea prelungită la lumina UV poate provoca cancer de piele, dar riscul depinde de frecvența expunerii. La saloanele de unghii, ești expusă, de asemenea, la o varietate de substanțe chimice, cum ar fi acetona. Ca și în cazul razelor UV, dacă expunerea ta în timp este limitată, riscul de a dezvolta probleme de sănătate legate de substanțele chimice este scăzut.

Tratarea ciupercilor acrilice și a infecției

Poziționarea necorespunzătoare a unghiilor artificiale poate permite dezvoltarea ciupercii. De asemenea, te poți alege cu o infecție fungică a unghiilor dacă manichiurista folosește instrumente nesterilizate pentru a aplica unghiile.

Simptomele unei infecții cu ciuperca unghiilor includ: decolorarea unghiilor (adesea verde sau galben), durere în jurul unghiilor, roșeața cuticulei sau pruritul. Dacă dezvolți simptome ale unei infecții fungice a unghiilor, ar trebui să ți se scoată unghiile false la un salon. Apoi spală-ți cu atenție unghiile naturale cu săpun și apă caldă. Dacă simptomele nu se îmbunătățesc după câteva zile, mergi la doctor. Este posibil să ai nevoie de medicamente pentru a lupta împotriva infecției.