Pistruiații se împart în două categorii – cei care consideră că această calitate reprezintă unul dintre avantajele lor și cei care încearcă din răsputeri să scape de această pigmentare nedorită.

Pistruii: cum luptăm cu ei sau cum îi scoatem în evidență

Pistruii sunt permanenți, adică se mențin pe față pe parcursul întregii vieți, sau de sezon. Cei din urmă apar primăvara sau vara când soarele este deosebit de activ. Cei mai predispuși la pistrui sunt persoanele cu părul deschis sau roșcat.

Potrivit medicilor, apariția pistruilor de sezon este un fenomen normal. Însă, dacă petele sunt mari de culoare brună închisă sau cu nuanță roșie – ele merită o atenție deosebită și se impune necesitatea de a consulta medicul dermatolog.

Dacă, însă, pistruii vă creează doar disconfort estetic, nu vă faceți griji – pe parcursul a sute de ani de luptă împotriva lor, umanitatea a inventat o mulțime de metode pentru prevenirea și eliminarea acestora.

Soluțiile naturale

Cea mai accesibilă metodă de înălbire a pistruilor este, evident, medicina populară. Pentru a înțelege cum funcționează remediile populare, trebuie să știți care componente anume sunt deosebit de active împotriva pigmentației.

Vitamina A: gălbenușul de ou, cătina, morcov, pătrunjel, roșii, curmale, produse lactate, piersici;

Vitamina B2: varză, mazăre, migdale, fasole, roții, drojdie, gălbenuș de ou, cartofi, brânza, acidolactice.

Vitamina K: varză, roșii, castraveți, cartofi, ovăz, ceaiul verde, kiwi, banane, produse lactate, ouă, avocado, ulei de măsline;  

Vitamina С: ceapa verde, pătrunjel, varza de toate tipurile, roșii, fenicul, mandarin, coacăze negre, trandafir sălbatic.

Vitamina PP (acid nicotinic): vinete, cartofi, pătrunjel, fasole, caise, cireșe, piersici, prune, mure.

Acizii de fructe: mere, roșii, citrice, struguri. Dacă nu doriți să combateți pigmentația deja apărută, puteți avea grijă din timp pentru ca aceasta să nu apară de loc. Pentru aceasta, începând cu luna februarie, trebuie să introduceți în regimul alimentar produse bogate în vitamina C. Pe când, morcovul și dovleacul, dimpotrivă, să le excludeți în această perioadă. Aceste legume conțin beta caroten, iar acesta la rândul său, sporește producția de melanină în piele. Pielea trebuie protejată de razele solare încă din luna martie – sfârșitul lui aprilie. Vă vor ajuta să vă protejați fața de razele ultraviolete pălăriile stilate și ochelarii de soare. Tot în această perioadă trebuie să utilizați produsele cosmetice cu factor de protecție – cu filtre SPF. Dermatologii, în general, recomandă evitarea plimbărilor în orele de maximă activitate solară – de la ora 10 până la 12 și de la 15 până la 16.

Dacă nu ați reușit să evitați apariția pistruilor, puteți pune în aplicare artileria grea – fierturi și infuzii, măști și sucuri naturale.

Pistruii: cum luptăm cu ei sau cum îi scoatem în evidență

Sucuri

Puteți înălbi semnificativ pistruii ștergând fața cu sucuri naturale de pătrunjel sau frunze de păpădie, de asemenea castravete, grapefruit sau lămâie. Deosebit de eficient este să vă ștergeți fața cu suc de lămâie amestecat cu apă și oțet de masă. De asemenea, puteți amesteca diferite sucuri, de exemplu, amestecați cantități egale de suc din coacăză neagră și suc stors din frunze de albăstrele și gălbenele.

Produsele lactate

Spălarea cu produse acidolactice este încă o metodă eficientă de înălbire a feței. Pentru aceasta se potrivește de minune cumâsul, iaurtul sau chefirul – spălați fața cu unul din aceste produse de două ori pe zi.

Măști

Există o mulțime de măști pentru înălbirea pistruilor. Puteți inventa o mască de sine stătător, având în vedre lista produselor care sunt eficiente împotriva pigmenților, sau puteți pune în aplicare rețetele deja existente.

Mască din brânză și miere

Amestecați 3 linguri de miere și 3 linguri de brânză acră. Amestecați bine și aplicați pe față pentru 15-20 de minute. Ulterior, spălați cu apă rece.

Masca pentru pistrui și pigmentare din hrean și oțet

Calitățile de înălbire ale măștilor din hrean erau foarte mult apreciate de grecoaicele și egiptencele antice. Nici pe dumneavoastră nu vă împiedică nimic să beneficiați de efectele minunate ale acestui produs.

Dați prin rozătoare o rădăcină de hrean. Compoziția obținută aplicați-o pe față de 1-2 ori în zi anume în zonele cu pistrui. Țineți masca pe față câteva minute după care spălați cu apă. Înainte de procedură ar fi de dorit să ungeți fața cu vaselina sau ulei vegetal.

Pistruii: cum luptăm cu ei sau cum îi scoatem în evidență

Mască din pepene roșu

Sfărâmițați miezul de harbuz și aplicați pe față pentru 10-15 minute. Înainte de aplicare, ștergeți fața cu ulei din măsline sau porumb și faceți un compres de 5 munte: înmuiați un ștergar în apă fierbinte, preliminar adăugați în ea sodă de mâncare (o linguriță la un litru de apă). Spălați masca cu apă caldă și obligatoriu, aplicați cremă hrănitoare.

Dacă preferați produsele profesionale în detrimentul soluțiilor casnice, puteți atrage atenția asupra inovațiilor cosmetologice menite să facă față acestei probleme.

Înlăturarea pistruilor la clinică

De asemenea, vă puteți adresa unui cosmetolog la o clinică specializată. Acolo, vi se vor propune câteva proceduri la alegere și care vă vor ajuta să înălbiți pistruii.

Laser

Cea mai răspândită metodă – înlăturarea pigmentației cu ajutorul laserului. După mai multe proceduri, pistruii se închid la culoare după care încep să se desprindă de piele și, într-un final, dispar.

Ca efecte secundare ale procedurii, medicii numesc posibila apariție a petelor albe în zonele prelucrate sau apariția repetată a pigmentației, dar într-o formă mai severă decât inițial. Apropo, dacă pistruii dumneavoastră sunt înnăscuți, cel mai probabil, vor reapărea. Pentru ca efectul să se mențină cât mai mult posibil, pielea trebuie protejată intensiv de razele ultraviolete.

Crioterapia (azot lichid)

Se poate încerca ”înghețarea” pistruilor. În timpul procedurii, zona pigmentării este prelucrată cu azot lichid, fapt ce înălbește semnificativ pielea. În calitate de bonus, se ”tratează” nu doar pistruii dar, de asemenea, erupțiile cutanate din jur, cum ar fi inflamația purulentă și comedoane.

Cuarț

Iradierea cu cuarț este încă o metodă eficientă de înlăturare a pistruilor. Pentru asta nici măcar nu este nevoie să mergeți într-o clinică specializată – lampa cu cuarț o veți putea găsi la policlinică. Pentru a obține efectul dorit, va trebui să țineți fața sub lampă circa o săptămână. În a cincea zi, pielea va începe să se descuameze ca și când ar fi fost arsă de soare. După încă o săptămână, stratul superior al pielii se va lua luând cu sine și pistruii care v-au obosit.

De multe ori, această metodă este combinată cu ozonoterapie – în timpul sesiunii, cu ajutorul acelor microscopice, sub piele se introduce un amestec de oxigen, de ozon, și complex de vitamine. Totodată, dispar nu doar pistruii dar și acneea.

Pistruii: cum luptăm cu ei sau cum îi scoatem în evidență

Peelingul chimic

Eficiența acestei proceduri se explică prin faptul că peelingul chimic se face în bază de acizi din fructe – din componența acestor produse, de regulă, fac parte acizi din miere, lămâie sau ananas. Soluțiile necesare pentru peelingul chimic pot fi găsite în farmacii ceea ce oferă posibilitatea de a efectua procedura în condiții casnice. Setul pentru peeling include spuma sau fluidul de neutralizare cu un nivel scăzut al PH-ului, exfoliant lichid și o cremă hidratantă sau mască hrănitoare. Dacă decideți să vă faceți peelingul individual, trebuie să atrageți atenția asupra cantității acizilor din fructe – nu trebuie să depășească 3 %. Dacă acest indice este mai mare, mai bine vă încredințați specialistului.

 Acest peeling duce la arderea chimică a feței - celulele moarte ale stratului superior al pielii se exfoliază, și pistrui dispar. Trebuie de avut în vedere faptul că peelingul chimic presupune un stres enorm pentru piele. De aceea, ea trebuie mai întâi să se obișnuiască cu preparatul. Ca și efect secundar, pielea poate reacționa prin apariția pigmentării excesive.

Pentru cei care-și iubesc pistruii

Dacă luăm exemplul lui Lindsay Lohan, Julianne Moore, sau Lily Cole și, cu adevărat considerați că pistruii nu fac decât să vă avantajeze, ar trebui să știi câteva modalități șirete, cum să subliniați farmecul pistruilor cu ajutorul machiajului.

Pentru început, alegeți un ton - lăsați-l să fie ușor, fluid aproape imperceptibil - este nevoie doar pentru a uniformiza culoarea pielii. Alegeți culoarea piersicii, coral și nuanțe aurii de fard de obraz și bronzer. Concentrați-vă atenția asupra ochilor – vopsiți genele cu rimel negru, și utilizați dermatograful - negru, gri sau maro. La final, se aplică ruj sau luciu de buze blând, cel mai natural, sau, dimpotrivă, o nuanță strălucitoare de roșu - cel mai important - a selecta o culoare care este potrivită.

Pistruii: cum luptăm cu ei sau cum îi scoatem în evidență