Nu există un lucru mai obişnuit pentru îngrijirea părului ca pieptenele. Îl folosim zilnic, dar, din păcate, rareori ne gândim la corectitudinea alegerii lui. Cu toate acestea, starea şi aspectul exterior al părului depind direct de modul în care este ales acest obiect de toaletă. Producătorii pe oferă astăzi o multitudine de tipuri de piepteni. Unii sunt folosiţi doar pentru aranjat, alţii – pentru vopsit, iar alţii sunt potriviţi pentru utilizare zilnică. În continuare vom încerca să ne lămurim la ce ne ajută fiecare. 

Pieptenii de păr – tipuri şi utilizare

Pieptenele clasic

Este varianta clasică, folosită încă de strămoşii noştri foarte îndepărtaţi. Există mai multe tipuri de piepteni, folosiţi pentru scopuri diferite:

  • Pieptenele cu dinţi mari şi rari este potrivit pentru pieptănarea părului ud. El va descurca buclele fără a afecta starea lor.
  • Pieptenele cu dinţi deşi este perfect pentru utilizare zilnică pe păr scurt, precum şi pentru netezirea părului sau descurcarea unor bucle separate.
  • Pieptenele îngust cu dinţi destul de lungi de grosime medie sunt potriviţi pentru părul ondulat.
  • Pieptenele cu coadă foarte subţire ajută la separarea părului în bucle, de aceea este utilizat pentru vopsit, decolorarea sau vopsirea şuviţelor, ondulare, precum şi pentru trasarea cărării de păr.
  • Pieptenele cu dinţi lungi şi subţiri este folosit pentru taparea părului.
  • Pieptenele cu dinţi nu prea deşi sunt potriviţi pentru folosire zilnică, aplicarea produselor de styling sau a măştilor.
  • Pieptenele cu dinţi de lungimi diferite sunt utilizaţi pentru tapare.

Pieptenii de păr – tipuri şi utilizare

Periile

Acest tip de piepteni este cel mai răspândit. Periile sunt comode în utilizare şi se potrivesc pentru toate tipurile de păr. Avantajul lor principal este că ele piaptănă firele de păr şi, concomitent, masează pielea capului. Un astfel de masaj intensifică circulaţia sângelui, ceea ce contribuie la îmbunătăţirea creşterii şi stării firului de păr. Dacă o astfel de perie este executată din fire naturale, capătul acestora trebuie să fie, neapărat, protejat, pentru a nu răni scalpul. Peria este utilă şi prin aceea că distribuie uniform sebumul pe toată lungimea părului, prevenind murdărirea lui rapidă. Însă ea trebuie folosită cu atenţie de persoanele cu păr gras, pentru că poate agrava această problemă. Totodată, pentru părul gros şi puternic este mai bine să alegeţi o perie mai aspră, iar pentru cel subţire – o perie moale. 

Pieptenii de păr – tipuri şi utilizare

Pieptenii pentru coafat

Există piepteni folosiţi special pentru coafat şi aranjat. Ei pot avea forme şi destinaţii diferite.

Peria rotundă pentru coafat şi aranjarea părului. Corpul şi dinţii acestora pot fi executaţi din diferite materiale, de exemplu ele pot avea o bază plastică, metalică sau ceramică, dinţi din fire naturale sau artificiale. Periile rotunde sunt folosite pentru crearea volumului la rădăcină, aranjarea capetelor în interior sau exterior, formarea de bucle mari. Ele au diametre diferite, în funcţie de lungimea firului de păr.

Pieptenii de păr – tipuri şi utilizare

Peria schelet se potriveşte perfect pentru uscarea părului cu foehnul. Orificiile speciale din corpul ei permit circulaţia aerului, prevenind arsurile scalpului, iar dinţii rari descurcă cu uşurinţă părul. Această perie permite şi crearea volumului la rădăcină. Este folosită pentru păr de diferită lungime şi structură.

Pieptenii de păr – tipuri şi utilizare

Peria semirotundă este deseori folosită la etapa finală a procesului de coafare. Ea are nouă rânduri de dinţi, amplasaţi destul de rar, ceea ce asigură o pieptănare perfectă. Este comodă pentru aranjarea bretonului şi a capetelor, dar deosebit de necesară este această perie pentru tunsorile de tip bob.

Pieptenii de păr – tipuri şi utilizare

Materialele pentru pieptene

Pentru confecţionarea pieptenilor se folosesc diverse materiale. Cele mai răspândite sunt următoarele:

  • Masele plastice. Pieptenii din plastic nu au nevoie de îngrijire specială, sunt destul de accesibile după preţ, durabile şi uşoare în exploatare, dar şi potrivite pentru orice tip de păr. Însă plasticul are un dezavantaj foarte mare – electrizează părul.
  • Metalul. Deşi pieptenii din acest material nu electrizează părul, ei sunt consideraţi cei mai dăunători, pentru că pot trauma firele de păr şi pielea capului. Ei sunt categoric contraindicaţi pentru părul vopsit, uscat şi deteriorat.
  • Lemnul. Pieptenele de lemn este o variantă destul de bună. Ea descurcă cu atenţie firele de păr, păstrându-le frumuseţea şi sănătatea. Dezavantajul principal este viaţa scurtă. Pieptenii de păr se fisurează uşor şi devin inutilizabili.
  • Firele naturale. Pieptenii naturali sunt consideraţi cei mai folositori pentru păr. Ei îngrijesc cu delicateţe părul şi îi conferă strălucire. Firele naturale previn desfacerea vârfurilor, nu electrizează părul şi nu dăunează scalpului. Periile din fire naturale sunt ideale pentru părul subţire, fragil şi deteriorat.
  • Siliconul. După proprietăţile sale este apropiat de plastic, dar are proprietăţi antistatice. 

Pieptenii de păr – tipuri şi utilizare

Pe lângă aceste tipuri există şi piepteni de ceramică, dar şi din ebonită, os şi fire sintetice. Toate sunt destul de bune şi potrivite pentru diferite tipuri de păr.

Sursa