Pe fața omului sunt peste 60 de mușchi, dar noi folosim doar o mică parte dintre aceștia, atunci când mâncăm, vorbim, râdem sau ne încruntăm. Restul mușchilor slăbesc cu timpul și își pierd din fermitate. Pielea se ofilește, iar fața își pierde volumul caracteristic tinereții.
Acest articol este despre face building, gimnastica pentru față. Ea a fost elaborată de chirurgul plastician german Reinhold Benz. Totul a început de la faptul că el a observat diferența uimitoare dintre silueta și fața iubitei sale, o balerină de 40 de ani. Corpul semăna cu al unei femei tinere, fața însă, din păcate, arăta vârsta adevărată. Benz și-a pus întrebarea de ce fața a îmbătrânit mai repede? Totul este foarte simplu – corpul balerinei a fost supus permanent la eforturi fizice. Prin urmare, și fața trebuia supusă aceluiași tratament.
În cei 80 de ani care au trecut de atunci, face building-ul, s-ar părea, ar fi trebuit să aibă toate șansele de succes. Doar 10 minute pe zi în decurs de trei săptămâni și ovalul feței se îmbunătățește, sprâncenele se ridică, pomeții se reliefează, iar ridurile naso-labiale se reduc. Oare nu este o minune? Dar, oricât ar părea de ciudat, multe femei nici nu au auzit despre face building.
Avantajul principal al gimnasticii pentru față constă în faptul că ea își găsește locul în orice program zilnic, chiar și cel mai încărcat. Ea poate fi efectuată în timpul cât stați la calculator, conduceți automobilul, citiți o carte sau legănați copilul. Înainte de somn în pat sau în timpul pedichiurii la salon. Nu este nevoie de nici un fel de echipament sportiv, doar degetele noastre! Ele asigură rezistența necesară pentru ca mușchii să lucreze mai mult și să devină mai puternici. Așadar, să începem.
Zona de acțiune: partea de jos a feței
Metodă: Pune mâna strânsă în pumn sub bărbie. Întinzând înainte și în jos mandibula inferioară, apasă timp de 20 de secunde pe mână, încercând să o dai în jos. Repetă exercițiul de trei ori.
Rezultat: Se întărește ovalul feței, obrajii, dispare bărbia dublă. La acest exercițiu participă și mușchii gâtului, iar ca urmare pielea se tonifică și își recapătă elasticitatea.
Zona de acțiune: obrajii
Metodă: Pune cele cinci degete ale mâinii drepte, curățate în prealabil cu un șervețel umed, pe față, în zona obrazului. Degetul mare trebuie poziționat în mijlocul obrazului, iar celelalte – deasupra, pe pomet. Încordează timp de un minut mușchii obrazului (ei se ridică în sus, ca în timpul zâmbetului). Degetele trebuie să contraacționeze, împingând obrazul în poziția inițială. Poți să își amintești întreg arsenalul de zâmbete, pentru a antrena cât mai mulți mușchi. Repetă exercițiul pe partea stângă.
Rezultat: Dispar ridurile naso-labiale, obrajii se tonifică și devin mai plini, ca în tinerețe. Concomitent, datorită zâmbetului, organismul secretă hormonii fericirii – serotonină și endorfină.
Zona de acțiune: buzele și obrajii
Metodă: Zâmbiți larg, forțat, întinzând spre tâmple întâi obrazul drept, apoi obrazul stâng. Repetă de câteva ori. Apoi expiră cu forță aerul întâi prin colțul drept al gurii, apoi prin cel stâng. Repetă de 20 de ori. Și, în sfârșit, sărută cu forță, cu buzele întredeschise, degetele mâinii, repetă de cincisprezece ori.
Rezultat: Datorită aportului intens de sânge către mușchi, obrajii și buzele se vor înroși puțin, vor arăta mai „bombat”. În plus, în timpul antrenamentului, în straturile adânci ale pielii încep să se producă proteine – colagen și elastină, care răspund pentru elasticitatea țesturilor. Acest exercițiu este recomandat înainte de întâlnirile romantice.
Zona de acțiune: buzele
Metodă: Deschide gura în forma literei O. Pune degetele mari, arătătoare şi mijlocii la colţurile gurii. Fă o mişcare de împingere a colţurilor buzelor în afară, spre tâmple, opunând rezistenţă cu ajutorul degetelor. Repetă de cel puţin treizeci de ori.
Rezultat: Se antrenează eficient muşchiul circular al gurii, iar buzele se „desfac”. Colţurile gurii se ridică.
Zona de acțiune: tâmplele, fruntea, colţurile externe ale ochilor
Metodă: Masează cu degetele ambelor mâni creştetul şi tâmplele capului în decurs de unul sau două minute. Această mişcare ar trebuie să relaxeze treptat muşchii. Apoi încearcă să mişti urechile. Ar trebuie să simţi cum pielea de pe tâmple începe să se mişte, dinspre faţă spre ceafă. Repetă de cel puţin douăzeci-treizeci de ori.
Rezultat: Exercițiul antrenează toţi muşchii capului (chiar şi ai cefei), care susţin faţa. Pielea de pe tâmple şi frunte se întinde. Se netezesc ridurile mici din jurul ochilor, aşa-numitele laba gâştei.
Zona de acțiune: pleoapele, fruntea
Metodă: Priveşte cu ochii deschişi în sus, în jos, în stânga şi în dreapta. Repetă de câteva ori. Acum închide ochii. Presează degetele inelare în colţurile interioare ale ochilor, la rădăcina nasului, iar degetele arătătoare – lângă colţurile exterioare. Deschide tare ochii, în aşa fel încât să simţi mişcarea muşchilor sub degete. Repetă de cel puţin douăzeci de ori. Şi, în sfârșit, fixează muşchii pe frunte cu buricele degetelor. Acum încearcă să ridici sprâncenele, încercând să depăşeşti rezistenţa mâinilor. Repetă această mişcare de cincisprezece ori.
Important: În acest ultim exerciţiu, mâinile trebuie să „câştige”. Nu lăsa sprâncenele să se ridice! De altfel efectul exerciţiului va fi total opus. Doar nu vrei riduri pe frunte?
Rezultat: Se întăresc muşchii care susţin pleoapele, privirea devine mai deschisă. Muşchii frunţii se întind, ridicând sprâncenele.
Efectuează aceste şase exerciţii de bază ale face building-ului în decursul zilei. Poţi să le faci separat, dar este important să le faci regulat. Primele rezultate vor apărea după o săptămână – pielea va deveni mai densă, ca după o cură de biorevitalizare. După trei-patru săptămâni colţurile buzelor se vor ridica, iar pomeţii vor arăta ca după un implant de fillere. Faţa va întineri cu câţiva ani.