Transpiraţia este un fenomen natural prin care corpul nostru îşi menţine temperatura constantă. De aceea folosim deodorante şi antiperspirante. Ceea ce puţină lume ştie este că aceste produse acţionează total diferit.

Deodorantul sau antiperspirantul? Care e diferența și care e mai sănătos

Dacă mirosul este cel care jenează cel mai tare, atunci vom folosi produsele din comerţ care să anihileze, mascheze sau să capteze mirosul. Acestea sunt produsele cu denumirea de deodorante.

Spre deosebire de deodorante, antiperspirantele inhibă cantitatea de transpiraţie eliminată de glandele sudoripare. Să fiţi însă foarte atenţi la ceea ce scrie pe eticheta. Produsele să nu conţină săruri de aluminiu, pentru că acestea blochează porii și împiedică eliminarea transpiraţiei și pot provoca probleme grave de sănătate.

O altă opţiune este piatra de alaun, care este de fapt o roca vulcanică sută la sută naturală, supusă procesului de şlefuire. Modul de folosire este diferit de al altor deodorante: aplicaţi-o fie după duș, pe pielea umedă, fie pe pielea uscată, după ce o ţineţi puţin sub jetul de apă. Şi femeile însărcinate pot folosi acest remediu naturist pentru a îndepărta mirosul neplăcut al transpiraţiei.

Citiţi însă cu atenţie eticheta înainte de a o cumpără. Există două variante: „potassium alum" este cea naturală, iar „ammonium alum" este una sintetică, fabricată la scară industrială. Puteţi achiziţiona piatră de alaun brută, sub formă de stick, sau o puteţi găsi în compoziţia unor deodorante naturale.

Deodorantul sau antiperspirantul? Care e diferența și care e mai sănătos

Deodorantele naturale pe care este bine să le folosim ar trebui să conţină aloe, care este un hidratant şi calmant excelent la nivelul epidermei, extract de ceai verde, care are rol detoxifiant şi antibacterian.

La fel de eficiente sunt şi deodorantele pe baza de uleiuri esenţiale. Acestea însă au unele contraindicaţii în sarcină, tocmai datorită potenţialului de a produce diverse alergii. Se testează pe o mică porţiune din piele. Dacă efectul este benefic, pot fi folosite. Dacă nu, se renunţă şi se recurge la o altă metodă.

Sunt însă şi situaţii în care transpiraţia devine o afecţiune şi poartă numele de hiperhidroză. Între 2 şi 4% dintre oameni suferă de această boală. Medicii recomandă în acest caz injecţiile cu toxina botulinica şi chiar intervenţia chirurgicală.

Trebuie de reținut că orice deodorante aţi folosi, igienă este cea mai importantă.

  • Persoanele care transpiră foarte abundent, trebuie să se spele şi mai frecvent pentru a îndepărta şi transpiraţia şi mirosul acesteia.
  • Nu uitaţi că hidratarea şi alimentaţia echilibrată au şi ele un rol important în lupta împotriva mirosului neplăcut al transpiraţiei. Aşadar, beţi cât mai multe lichide şi consumaţi cât mai multe fructe şi legume proaspete.

Deodorantul sau antiperspirantul? Care e diferența și care e mai sănătos

Sursa: www.digi24.ro