Apariția mătreții vine la pachet cu o serie de incomodități care îți pot da mari bătăi de cap. De cele mai multe ori, cauza principală a apariției mătreții este folosirea unor produse cosmetice nepotrivite tipului tău de păr, dar și psoriazisul, pielea uscată sau chiar spălarea excesivă a părului. Uneori, până și apa de la robinet ce este bogată în minerale, precum fier, magneziu sau calciu poate provoca uscarea pielii de la nivelul capului și astfel se ajunge la apariția mătreții. Dermatita seboreică este o altă cauză care determină această afecțiune. Vezi mai jos 8 trucuri la îndemâna oricui pentru a scăpa de mătreață.

Uleiurile esențiale aplicate la rădăcina firului de păr

Dacă vrei să scapi rapid de mătreață trebuie să știi că uleiurile esențiale au numeroase proprietăți pentru sănătatea firului de păr și sănătatea scalpului. Pielea uscată, un scalp seboreic, inflamațiile sau ciupercile sunt probleme ce pot fi combătute cu ajutorul uleiurilor esențiale. Nu provoacă deloc iritații și mai ales te scapă de mătreață rapid. Poți folosi ulei de lemongrass, eucalipt, mentă, scorțișoară sau lavandă, fiind remedii care îți vor arăta cum să scapi de mătreață.

Sarea de bucătărie 

Dacă crezi încă în remediile bunicii, mai mult ca sigur ai auzit cum să scapi de mătreață cu sare. Mai exact, este vorba despre sarea obișnuită de bucătărie, ce se aplică mai înainte de a șampona bine părul. Are o proprietate importantă în acest sens: este abrazivă și de aceea vei reuși să scapi de pielea grasă, seboreică.

Bicarbonatul de sodiu

Bicarbonatul de sodiu este considerat un ingredient minune, oferind echilibru la nivelul PH-ului scalpului. Scapă de mătreață cu bicarbonat, aplicând o mască de păr din 2 linguri de bicarbonat și apă de trandafiri sau suc de lămâie!

Oțetul, un alt remediu pentru a scăpa de mătreață

Chiar dacă folosești un șampon pentru mătreață s-ar putea să constați că te confrunți în continuare cu aceeași problemă, așa că ar fi bine să apelezi și la alte trucuri. Amestecă câteva linguri de oțet de mere într-o ceașcă de apă fierbinte și mai apoi toarnă conținutul la nivelul scalpului. Lasă să acționeze câteva minute, după care clătește cu multă apă.

Sucul de lămâie

Zeama stoarsă de la o lămâie se va adăuga într-o ceașcă cu puțină apă fierbinte și mai apoi soluția se va aplica la rădăcina firului de păr, lăsând să acționeze circa 20-25 de minute. Masează bine scalpul și mai apoi clătește cu multă apă.

Folosește produse cosmetice potrivite și ai grijă la coafură

Mătreața poate fi o consecință directă a unei coafuri nepotrivite sau chiar a unor produse cosmetice neadecvate. De exemplu, evită folosirea plăcii de păr sau a uscătorului. Acesta vor determina apariția mătreții. De asemenea, se va evita pieptănul cu perii din metal, folosindu-se unul moale, din plastic. Nici vopseaua de păr prea puternică nu este recomandată atunci când ești predispusă la apariția mătreții sau deja te confrunți cu această afecțiune. Se recomandă, de asemenea, ca părul să fie uscat în mod natural și să se evite folosirea fixativelor.

Dieta și mătreața

Există sau nu o legătură între alimentație și apariția mătreții? Încă nu s-a aflat precis dacă un dezechilibru nutrițional ar putea provoca o astfel de afecțiune. Cu toate acestea, dincolo de orice contradicții, unii medici recomandă o dietă bogată în vitamine, în mod deosebit vitamina B12, zinc și acizi grași Omega 3. Se consideră că zahărul ar putea fi un factor declanșator pentru mătreață, așa că ar fi bine să se evite consumul alimentelor dulci.

Uleiul de măsline acționează asupra pielii uscate

Pielea uscată prezintă risc major de descuamare și de aici apare mătreața. Ar fi bine să folosești uleiul de măsline drept mască pentru păr. Pe un disc demachiant aplică ulei de măsline și apoi masează părul la rădăcină. Lasă să acționeze câteva ore și mai apoi spală-te cu un șampon de bună calitate, după care clătește cu multă apă.