Deodorantul este unul dintre cele mai necesare produse de igienă, în special acum, în sezonul cald. Dar unele persoane, atunci când merg la magazin, întâmpină greutăţi în alegerea produsului potrivit, ţinând cont de marea varietate a ofertelor de pe piaţă. În continuare vom încerca să stabilim cum să alegem un deodorant şi cum să îl folosim corect.

Cum să alegem corect un deodorant. Tipuri şi recomandări de utilizare

Principala sarcină a acestui produs de igienă este îndepărtarea transpiraţiei şi a mirosului neplăcut al acesteia. Glandele sudoripare elimină zilnic o cantitate mare de transpiraţie, care contribuie la menţinerea temperaturii normale a corpului uman şi care, la început, este inodoră. De unde apare atunci mirosul îngrozitor? El apare din cauza înmulţirii, în mediul lichid, a unui număr mare de microbi şi bacterii, ale căror locuri preferate sunt subraţele, tălpile şi zonele intime.

Tipuri de deodorante pentru diverse ocazii

Scopul spray-urilor este, în primul rând, eliminarea mirosurilor urâte. Ele îşi îndeplinesc cu succes misiunea – conferă senzaţia de prospeţime şi curăţenie. Însă persoanelor cu piele sensibilă nu le este recomandată utilizarea permanentă a spray-urilor, din cauza riscului de apariţie a unor reacţii alergice. O altă problemă este faptul că se consumă relativ repede.

Stick-ul este varianta ideală pentru călătorii şi deplasări: este compact, nu curge şi nu se varsă. Riscul de apariţie a alergiilor este scăzut, deşi utilizarea frecventă poate conduce la uscarea pielii.

Pentru serile importante, cea mai bună variantă sunt gelurile sau cremele deodorante, cu miros plăcut. Pentru subraţ şi zona decolteului poate fi folosit talcul, care conferă pielii catifelare şi nu lasă urme albe. Nu sunt recomandate pentru pielea uscată.

Cum să alegem corect un deodorant. Tipuri şi recomandări de utilizare

 Ce probleme soluţionează deodorantul-antiperspirant

Deodorantul contribuie la încetinirea înmulţirii exagerate a microbilor, iar în consecinţă – la eliminarea mirosurilor neplăcute, însă el nu reduce cantitatea transpiraţiei eliminate. Deodorantele conţin farnezol sau triclozan, care inhibă înmulţirea bacteriilor dăunătoare. Între aceste două substanţe există deosebiri: triclozanul este absolut contraindicat pentru pielea sensibilă, iar fanezolul este mai delicat cu pielea, fiind un produs al sintezei uleiurilor, de tipul tuberozei.

Antiperspirantul este mai eficient în lupta cu problema transpiraţiei în exces. Şi asta pentru că este produs pe bază de săruri de aluminiu şi zinc, care au ca efect îngustarea glandelor sudoripare. Ca urmare se elimină mai puţină transpiraţie şi, respectiv, se reduce cantitatea de microbi, adică se neutralizează mirosurile neplăcute. Dar fiţi atente la folosirea antiperspirantelor – utilizarea lor permanentă poate conduce la uscarea pielii.

Dacă în lupta cu transpiraţia abundentă produsele de igienă nu sunt suficient de eficiente, adresaţi-vă unui medic. Această problemă poate fi un simptom al unei boli grave (de exemplu, hiperhidroză) sau al dereglărilor de metabolism.

Cum să alegem corect un deodorant. Tipuri şi recomandări de utilizare

Regulile de utilizare a deodorantului

  • Nu se recomandă aplicarea produselor pe pielea umedă sau udă. Aplicaţi pe pielea uscată şi, preferabil, uscată.
  • Nu uitaţi să epilaţi la timp subraţele, pentru a nu permite înmulţirea microbilor.
  • Utilizarea zilnică a antiperspirantelor poate afecta pielea.
  • Nu trebuie să aplicaţi produse de igienă dacă aveţi de gând să mergeţi la saună/baie.
  • Dacă pielea este iritată, nu se recomandă folosirea produselor care conţin alcool.
  • Nu purtaţi haine prea mulate pe corp, în special în zonele care transpiră.
  • La intensificarea procesului de transpiraţie contribuie ceaiul şi cafeaua tare, alimentele picante, de aceea limitaţi consumul acestor produse.

Sursa