Oamenii cunoșteau din timpurile cele mai vechi despre acțiunea curativă a frigului. Ei beau apă obținută din gheață topită, se îmbăiau în izvoarele montane, se fricționau cu zăpadă. Aceasta le dădea curaj, sănătate, îi tonifia, le permitea să își păstreze tinerețea. Interesul pentru folosirea curativă și cosmetologică a frigului a crescut în ultimul timp. Multe saloane de înfrumusețare oferă clienţilor săi o procedură numită crioterapie.

Cosmetologia: proprietățile utile ale frigului

Pe ce se bazează efectul acțiunii frigului?

Frigul creează un stres puternic pentru organism. Sub acțiunea acestuia, vasele sangvine se contractă prin reflex. Imediat ce acțiunea frigului încetează, vasele se relaxează și se umplu de sânge. Datorită acestui fapt, organele și sistemele sunt supuse unui proces de însănătoșire, iar substanțele nocive sunt eliminate din organism.

Dar există aici un aspect foarte important: acțiunea frigului trebuie să fie de scurtă durată! Apoi organismul trebuie să fie încălzit. Tocmai de aceea oamenii sar din sauna fierbinte în zăpadă, iar apoi revin în baie. Același lucru se întâmplă în cazul dușurilor contractante: întâi încălzim corpul cu apă fierbinte, apoi cu rece, iar apoi iarăși cu fierbinte.

Datorită contrastului de temperaturi crește afluxul de sânge, se îmbunătățește schimbul de substanțe, iar celulele se înnoiesc. În schimb acțiunea îndelungată a frigului este periculoasă. Dacă vasele rămân mult timp în stare contractată, circulația sangvină se dereglează, iar acest lucru conduce la hipotermie, spasme, răceli etc.

În saloanele cosmetice se efectuează, desigur, proceduri mai complicate decât dușul contrastant. Pacientul este amplasat într-o criocameră, asemănătoare cu o cabină de duș, iar acolo este supus unor temperaturi de până la minus 60 de grade. Pentru a evita consecințele negative ale hipotermiei, acțiunea frigului este de scurtă durată. Pregătirile sunt meticuloase: înainte de procedură pacientul este plasat într-o încăpere în care temperatura nu este atât de joasă. În plus, tălpile, palmele și capul sunt înfășurate pentru a le păstra căldura.

Echimoze, edeme, umflături

După cum se știe, frigul ajută bine împotriva echimozelor, edemelor, umflăturilor. Imediat după lovire, aplicați pe locul afectat o compresă rece sau gheață învelită într-un șervețel. Și mai bine este să folosiți o sticlă cu gheață (sau o pungă umplută cu cubulețe de gheață). Vasele sangvine se îngustează, iar consecințele loviturii se atenuează. În caz de edeme și umflături acționați la fel.

Cosmetologia: proprietățile utile ale frigului

Spălarea cu apă rece

Multe dintre femeile frumoase din trecut îşi spălau faţa doar cu apă rece. Aceasta le permitea păstrarea pielii netede până la adânci bătrânețe. Și acest lucru nu este surprinzător. Frigul are capacitatea de a conserva și a păstra substanțele organice. De exemplu, mamuții au stat milioane de ani în ghețari și s-au păstrat de minune. Și noi folosim zilnic acțiunea protectoare a frigului, atunci când utilizăm frigiderele.

Cuburile de gheață

Este foarte folositor să ne spălăm dimineața cu cubulețe de gheață în loc de apă. Ele împrospătează instantaneu fața, făcând pielea netedă și revigorată. Ele combat cu succes edemele și umflăturile.

Foarte utile sunt cuburile din infuzii de plante. Locul întâi este ocupat, fără îndoială, de mușețel, care este eficient împotriva iritațiilor și roșeții pielii. Infuzia de tei calmează și relaxează mușchii feței. Dedițelul ajută împotriva alergiilor.

Pentru pregătirea infuziilor de plante, puneți într-un vas 1 lingură de ierburi și turnați deasupra 1 pahar de apă clocotindă, acoperiți și lăsați să se infuzeze. După ce infuzia se răcește, strecurați-o, turnați-o în forme și dați la congelator.

În infuzii puteți adăuga ulei de cătină sau de măsline (1 lingură de ulei la un pahar de infuzie). Uleiul va potența acțiunea hrănitoare a infuziei.

Cosmetologia: proprietățile utile ale frigului

Sursa