Îndepărtarea părului de pe corp este o parte importantă a rutinei de îngrijire zilnică. Există câteva modalități de îndepărtare a părului nedorit și tocmai de aceea ar fi bine să știi avantajele și dezavantajele fiecărui tip de epilare ca să poți alege ceea ce ți se potrivește mai mult.

Epilarea cu benzi reci de ceară

Ceara există în natură de mii de ani, iar oamenii au încercat să o folosească în diverse moduri, până când au descoperit că poate fi folosită și pentru îndepărtarea părului nedorit de pe corp. Fie că este vorba despre picioare, mâini, axilă sau zona inghinală, epilarea cu benzi reci de ceară reprezintă o metodă convenabilă pentru a avea pielea fină timp de câteva săptămâni.

Avantaje

Întregul proces durează doar câteva minute. Se aplică pe pielea perfect uscată, în sensul de creștere al firelor de păr și se îndepărtează imediat.

Dezavantaje

  • Nivel de durere crescut, durere care poate fi mai intensă în cazul persoanelor cu piele sensibilă.
  • Roșeață în unele zone ale corpului;
  • Umflături ori iritații, în cazul în care nu se folosește un ulei special după epilarea cu benzi reci de ceară. Prețul mai ridicat al benzilor, care sunt de unică folosință.

Epilarea cu ceară caldă

Avantaje

În cazul în care se realizează epilarea cu ceară caldă, aceasta poate fi folosită de mai multe ori, este mai ieftină. Este printre cele mai populare tipuri de epilare. De asemenea, ceara caldă poate îndepărta părul mai bine decât benzile de ceară reci, reușind să îndepărteze și părul mai scurt ca și lungime. Unele tipuri de ceară fierbinte sunt atât de bune, încât pot îndepărta chiar și părul scurt de 1 mm, fără să fie nevoie de aplicări repetate. Ceara caldă este recomandată și pentru zonele sensibile, deoarece nu este nevoie de folosiri repetate.

Dezavantaje

Epilată regulat cu ceară, pielea își pierde din suplețe și elasticitate și riscă să se rideze mai ușor, mai ales că ceara este îndepărtată prin smulgere. Ceara fierbinte popate produce și dilatarea vaselor de sânge, iar în timp duce la dilatația cronică a venelor de sub piele.

Epilarea cu epilatorul

O altă metodă de îndepărtare a părului este cea cu epilatorul.

Avantaje

Epilarea cu epilatorul oferă o piele fină, care durează până la patru săptămâni. Acest lucru ajută la creșterea unui păr mai moale și mai subțire, ceea ce face ca următoarea epilare să fie mai puțin dureroasă. Epilatorul reușește să prindă chiar și cele mai scurte fire de păr, care pot fi greu de îndepărtat cu ceara. Unele epilatoare permit epilarea sub apă, ceea ce face procesul mai ușor de suportat.

Dezavantaje

Ca dezavantaje, epilatorul este dureros, durează mai mult decât cu ceara, iar unele persoane se pot confrunta cu fire de păr crescute sub piele, care nu pot fi smulse. Alte probleme destul de comune sunt înroșirea pielii, precum și umflăturile.

Epilarea cu crema depilatoare

Acest mod de îndepărtare a părului este o soluție bună. Oferă piele fină instantaneu și, spre deosebire de ceară sau de epilator, nu doare. Pe piață există numeroase variante de creme depilatoare atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

Avantaje

Înlătură stratul de celule moarte de la suprafața pielii și se poate folosi în zone în care aparatul de ras sau epilatorul este mai greu de manevrat. De asemenea, elimină posibile tăieturi în urma epilării cu lama și poate menține pielea fină mai mult timp.

Dezavantaje

Unele persoane au alergii la unele ingrediente care se regăsesc în cremele depilatoare, așa că se recomandă testarea pe o porțiune mică de piele, pentru a evita înroșirea și alte reacții neplăcute. Substanțele din aceste creme pot duce la înroșire și chiar arsuri, așa că este recomandat să nu o ții pe piele mai mult decât este precizat pe ambalaj. 

Epilarea cu aparatul de ras

Aparatul de ras reprezintă cea mai rapidă soluție pentru a scăpa de părul nedorit. Specialiștii recomandă această tehnică întotdeauna pe pielea umedă și mereu să fie folosită o spumă de ras sau un gel de duș, care să faciliteze alunecarea lamei pe piele.

Avantaje

Pe piață există numeroase aparate de ras, de unică folosință ori aparate care se pot folosi de mai multe ori. Unele sunt dotate cu pernuțe de gel pentru a evita tăierea, iar altele au chiar și săpun integrat, pentru a nu mai fi nevoie de săpun sau de spumă de ras.

Dezavantaje

În cazul în care nu este manevrat corect aparatul de ras, se poate ajunge la iritații și tăieturi. Nu se aplică deodorant imediat după ce este îndepărtat părul cu lama, asta în cazul în care nu vrei să te trezești cu iritații și cu senzație de arsură.

Epilarea cu zahăr

Epilarea cu zahăr este o tehnică extrem de folosită în multe saloanei, în locul epilării cu ceară de albine. Această metodă datează încă din Egiptul Antic și promite îndepărtarea părului de la rădăcină.

Avantaje

Este o soluție organică, mai puțin dureroasă, eficientă și potrivită mai ales în cazul în care ai pielea sensibilă. Mai este cunoscută și ca metoda sugaring. Nu presupune folosirea unor benzi de hârtie sau a altor ustensile. Părul va fi din ce în ce mai fin, după fiecare sesiune de epilat.

Dezavantaje

Nu au fost raportate dezavantaje la această tehnică, dacă este folosită acasă. În schimb, ședințele de epilare cu zahăr la salon sunt mult mai scumpde cât cele cu ceară de albine.

Fotoepilare cu lumina pulsată

Printre tipuri de epilare, există și Fotoepilarea cu lumina pulsată este utilizată încă din 1990 în SUA, iar în 1997 a obținut certificatul și recomandarea FDA. Tratatmentul presupune de la 6 până la 12 peoceduri, depinde de culoare și de densitatea firelor de păr. Procedurile cu lumina intens pulsatilă se fac la un interval de șase săptămâni, iar încă de la prima ședință se poate observa cum firele devin mai rare și mai fine. Pentru buza superioară sau perciuni, se recomandă o ședință la 3 săptămâni. 

Avantaje

Fotoepilarea cu lumina pulsată promite îndepărtarea firelor de păr și durată mai mare între epilări, ajungându-se chiar la șase luni până la un an de piele fină.

Dezavantaje

Prețul ridicat al șendinețelor necesare. După cele 6-12 proceduri, se recomandă ședințe de întreținere.

Ce tip de epilare este potrivit în funcție de zonă

  • Epilarea cu IPL este potrivită pentru zona inghinală. Acest tip de epilare împiedică formarea foliculitei, cu care se confruntă multe persoane în zona înghinală.
     
  • Epilarea cu zahăr este potrivită pentru părul facial. Fiind mai blândă, epilarea cu zahăr împiedică iritarea tenului și poate fi făcută în siguranță.
     
  • Epilarea cu epilatorul este potrivită pentru picioare. În cazul în care îți dorești picioare fine și nu îți permiți niște ședințe pentru epilarea cu IPL, poți folosi un epilator sau ceară, după preferințe.
     
  • Epilarea cu IPL este potrivită pentru axile. Cei mai mulți utilizatori au observat o reducere a numărului de fire cu până la 90%, încă de la prima utilizare.