Bicarbonatul de sodiu se găsește la prețuri mici în magazine, iar efectele lui sunt pur și simplu extraordinare. Probabil că și tu îl ai în bucătărie, dar nu te-ai gândit cât de folositor îți poate fi și în alte cazuri. Igiena personală, curățenie, dezodorizare sunt doar câteva dintre beneficiile „prafului magic” din bucătăria ta. Află în continuare ce alte minuni poți face cu această substanță.
Merită să încerci!
Igiena personală
- Scrub pentru corp! Da, este posibil! Cu doar trei ingrediente simple, printre care, bineînțeles, și bicarbonatul de sodiu. Amestecă patru linguri de fulgi de ovăz cu puțină apă caldă și cu 2 linguri de bicarbonat. Vei obține un scrub benefic pentru fiecare părticică din corpul tău.
- Albirea naturală a dinților se poate realiza, de asemenea, foarte ușor, cu bicarbonat. Pentru o albire eficientă și evitarea iritației gingiei (bicarbonatul este abraziv și poate duce cu ușurință la iritarea gingiei), creează un amestec din 1 linguriță de bicarbonat, puțină pastă de dinți, puțină zeamă de lămâie. De asemenea, poți adăuga și o cantitate mică de apă oxigenată. Vei obține o pastă care acționează ca un produs de albire profesional. Este ușor de obținut, iar rezultatele se văd după prima spălare!
- Scapă rapid de acnee! Încearcă să faci o pastă din bicarbonat de sodiu și apă caldă. Aplică apoi pasta direct pe suprafața pielii afectată de acnee. Las-o să acționeze câteva minute. Vei fi surprinsă cât de repede și de eficient va funcționa!
- Hidratează călcâiele. Poți utiliza bicarbonatul și la îngrijirea picioarelor. Curăță delicat unghiile și înmoaie cuticulele, de asemenea, îndepărtează bătăturile și hidratează pielea călcâielor. Amestecă o jumătate de ceașcă de bicarbonat de sodiu cu 4 litri de apă caldă. Ține picioarele în apă cel puțin o jumătate de oră. Masează-le, apoi aplică o cremă grasă și te vei bucura de o piele moale și catifelată.
- Îngrijește unghiile. Dacă folosești timp îndelungat oja fără perioade de pauză sau alegi culori foarte închise, unghiile tale pot căpăta o nuanță gălbuie. Un amestec realizat din bicarbonat de sodiu și apă oxigenată te va ajuta să le redai culoarea naturală. Masează pasta rezultată pe unghii, iar nuanța gălbuie inestetică va dispărea.
- Scapă de pete. Pentru ca pielea ta să aibă o nuanță uniformă, amestecă o lingură de bicarbonat de sodiu cu o lingură cu zeamă de lămâie și câteva picături de ulei de măsline. Aplică această mască pe față, las-o să acționeze timp de zece minute, apoi, spală-te pe față. Acidul citric din zeama de lămâie și efectele decolorante din bicarbonatul de sodiu vor estompa petele pigmentare şi pistruii, lăsându-ți tenul uniform și luminos.
- Tratează pișcăturile de insecte și mâncărimile de piele. Pentru pișcături de insecte, fă o pastă din bicarbonat și apă, apoi aplic-o ca pe o alifie pe locul afectat. Pentru a ușura mâncărimile, ia niște bicarbonat în palmă și aplică-l pe pielea umedă după baie.
- Obține un săpun de mâini care înmoaie pielea. Prepară o pastă din bicarbonat și apă 3/1. După care clătește blând mâinile. Aceasta te va ajuta să scapi de mirosuri neplăcute și iritații ale pielii.
- Curăță pieptenii și periile. Pentru un păr lucios, cu mai multă strălucire, păstrează pieptenii și periile curate. Înlătură uleiurile naturale secretate de păr și resturile de produse de coafat prin înmuierea pieptenilor și a periilor într-o soluție dintr-o linguriță de bicarbonat și o mică cantitate de apă de la robinet.
Curățenie
Sfaturi practice de utilizare a bicarbonatului de sodiu ca agent de curățare:
- dizolvat în puțină apă, îndepărtează petele de ceai sau cafea de pe obiectele din porțelan;
- curăță excelent grăsimea și petele de pe chiuvete, blaturile din bucătărie, gresie sau faianță, cratițe și oale;
- o soluție din 2-3 linguri de bicarbonat de sodiu și 100 de ml de apă curăță excelent interiorul frigiderului;
- bicarbonatul umezit ușor poate constitui o excelentă pastă cu care poți curăța tacâmurile din inox;
- adăugat în compartimentul de detergent al mașinii de spălat, îmbunătățește acțiunea detergentului folosit;
- poate fi folosit pentru a îndepărta zgârieturile și urmele de creion de pe podele sau pereți;
Dezodorizare
✔ Împrospătează-ți frigiderul.
Lasă în frigider o cutie deschisă cu bicarbonat pentru a neutraliza mirosurile.
✔ Odorizați scurgerile și recipientele pentru gunoi.
Pentru a elimina mirosurile din chiuvetă, din scurgeri și din tomberoanele de gunoi si pentru a împiedica mirosurile persistente să revină, toarnă o jumătate de cană de bicarbonat în timp ce curge apa caldă – va neutraliza atât mirosurile acide cât si pe cele bazice de pe scurgere.
✔ Împrospătarea șifonierelor
Plasează o cutie cu bicarbonat pe un raft al șifonierului pentru a menține aerul proaspăt înăuntru și a-l feri de mirosuri.
Alte utilizări ale bicarbonatului de sodiu în gospodărie:
- pus în cutiile cu nisip ale pisicilor îndepărtează mirosul neplăcut;
- adăugat în apă prelungește viața florilor puse în vaze;
- pune puțin bicarbonat de sodiu în mânușile de plastic pe care le folosești în gospodărie, vor intra mult mai ușor pe mâni;
- o soluție din bicarbonat de sodiu și apă poate fi folosită pentru a spăla fructele și legumele;
- amestecă bicarbonat de sodiu cu apă și oțet pentru a face o soluție în care poți pune periile cu care vopsești, nu se vor mai usca;
- folosește puțin bicarbonat pentru a îndepărta urmele de adeziv de pe geamuri;
- bicarbonatul de sodiu presărat pe lângă casă împiedică invazia furnicilor și a gândacilor.
Sursa: Mamaplus.MD