mamaplus

Cât de des ar trebui schimbată lenjeria de pat?

-
//
15.10.2020

Dacă tot petrecem o treime din viață în pat, acest loc poate deveni prielnic pentru tot felul de bacterii și microbi periculoși pentru sănătatea celor mari și celor mici. Mai mult decât atât, microbiologul Philip Tierno de la New York University a explicat că, după un timp, bacteriile din cearșafuri ne pot îmbolnăvi.

Corpul uman produce anual 98 de litri de transpirație. Această transpirație transformă așternuturile într-un mediu ideal de culturi fungice.

Conform unui sondaj realizat în anul 2012 de către Fundația Națională pentru Somn, 91% dintre persoane își schimbă cearșafurile săptămânal, lucru recomandat de cei mai mulți dintre experți deoarece așternuturile acumulează multe particule care nu sunt vizibile cu ochiul liber: celule moarte, acarieni și chiar materii fecale (dacă dormi dezbrăcat). Poți să le speli o dată la două săptămâni dacă ești presat de timp sau dacă nu dormi în patul tău în fiecare noapte.

Iată care sunt factorii ce indică o spălare mai frecventă decât la o săptămână: dacă ai alergii sau astm și ești sensibil la praf, dacă ai o infecție sau o leziune care intră în contact cu așternuturile sau cu pernele tale, dacă partenerul tău are o boală contagioasă, dacă transpiri excesiv, dacă animalul tău domestic doarme în pat, dacă mănânci în pat, dacă mergi la culcare fără să faci duș sau dacă dormi dezbrăcat.

Ce se întâmplă dacă nu le speli?

Dacă nu îți speli regulat cearșafurile te expui la fungi, bacterii și polen, precum și la reziduuri de animale care se găsesc de obicei pe cearșafuri și alte lenjerii de pat. Alte particule care se pot găsi pe cearșafuri includ: secreții corporale, transpirație și celule de piele. 

Nu te vei îmbolnăvi grav, dar în teorie sunt șanse să se întâmple. Curățarea neregulată a cearșafurilor și a huselor de pernă permite lichidelor să intre în pernă și saltele și sunt mult mai dificil de curățat decât să le bagi în mașina de spălat. De asemenea, așternuturile murdare pot declanșa eczema la persoanele care suferă de această afecțiune sau pot cauza dermatită de contact.

Persoanele cu astm și alergii pot să își declanșeze sau să își agraveze simptomele dormind pe așternuturi murdare. Foarte multe persoane sunt alergice și chiar dacă nu faci parte din categorie, poți experimenta un nas înfundat și strănut după ce dormi în așternuturi murdare.

Un studiu din anul 2017 sugerează că poți transmite și contacta infecții prin așternuturi murdare. Acarienii reprezintă cel mai deranjant factor în acest sens, deoarece se hrănesc cu celule moarte de piele, iar o saltea poate avea oricât de la 100 000 la 10 milioane de acarieni. În decurs de 2 ani până la 10% din greutatea unei perne ajunge să fie compusă din carcase și materii fecale de acarieni.