mamaplus

Șase sfaturi pentru părinții ai căror copii refuză să mănânce fructe

-
//
27.01.2022

Deși sunt dulci și aromate, fructele nu pot fi pe gustul tuturor. Copiii nu sunt o excepție și există cazuri când celor mici nu le place gustul fructelor sau acceptă să consume doar două-trei fructe, prin rotație. Fructele sunt esențiale pentru o creștere și o dezvoltare sănătoasă – motive pentru care nu ar trebui să lipsească din meniul zilnic al copilului. Dar cum i-am putea ajuta pe cei mici să consume mai multe fructe sau să le accepte în condițiile în care le agreează gustul. Mai multe recomandări ne oferă în continuare Cosmina Nițu, specialistă în nutriție.

 • Mâncați împreună! Dacă mâncați des fructe în fața copiilor, este posibil ca aceștia să dorească și ei să guste, chiar să ajungă să consume o cantitate mai mare de fructe, în timp.
   
 • Oferiți fructele feliate sau cubulețe! Nu le oferiți fructul întreg, poate fi copleșitor pentru ei sa vadă un măr întreg pe care trebuie să îl mănânce. Feliați mărul și oferiți-i pentru început 1-2 felii.
   
 • Lăsați-i să-și aleagă fructele! Mergeți împreună la cumpărături și lăsați-i să își aleagă singuri ce fructe doresc să pună în coș. Acasă vor dori să le spele și să le guste.
   
 • Încercați mai multe tipuri de fructe! Oferiți-le fructe sub diverse forme și texturi, încercați cu fructe sub formă de înghețată, smoothie colorat, compot, nectar, proaspete, dar și sub formă de suc 100%, proaspăt stors. Îi va ajuta să descopere gustul și să le accepte în timp și ca atare, crude.
   
 • Fiți inventivi! Apelați la internet și inspirați-vă, pentru a obține decoruri inedite pe farfuriile celor mici. Chiar dacă nu aveți neaparat un talent artistic, există multe fotografii din care vă puteți inspira pentru a crea o poveste colorată din fructe sau legume crude. Copiii vor fi extrem de încântați și este posibil să vă surprindă când vor dori să le preparați zilnic astfel de farfurii. Îi puteți ruga să vă și ajute să pregătiți împreună farfuria, lăsați-i pe ei să aleagă fructele pe care le doresc și, în timp ce o pregătiți, povestiți-le despre beneficiile fructelor.
   
 • Nu renunțați! Mulți copii resping anumite alimente nu pentru că nu le place gustul. Poate fi culoarea cea care nu le place sau textura sau combinația în care le-a fost oferit alimentul respectiv. Încercați să îi oferiți un fruct de minimum 10 ori, sub diverse forme, în diverse combinații, înainte de a alege să îl excludeți din alimentația copilului pentru o perioadă.