mamaplus

Cum îți păstrezi greutatea după o dietă? Iată ce ai voie să faci și ce este interzis

-
//
20.10.2020

Se spune că cel mai greu nu este să respecți o dietă, ci să te menții după ce aceasta s-a terminat. Deci, ce urmează după dietă și cum îți păstrezi greutatea? După o perioadă cu restricții ajungi la greutatea dorită. Ai toate motivele să fii fericită, dar trebuie să știi ca începe o nouă perioadă grea.

Perioada de grație…

Dieta are ca scop invesarea unor procese metabolice. În aceste condiții, în primele trei-patru săptămâni, din momentul în care ai atins greutatea propusă, trebuie să oferi organismului tău o perioadă de grație.

Ce trebuie să faci:

  • mișcare constantă, mai multă decât în perioada de dietă;
  • consumă exact alimentele pe care le mâncai și în timpul dietei, dar fără să îți mai impui restricțiile de cantitate severe.

Ce să nu faci:

  • nu mânca niciunul dintre alimentele pe care le-ai evitat în timpul dietei;
  • porțiile „la liber” nu trebuie să depășească cu mai mult de 25% volumul din perioada de restriște.

Revenirea la plăcerile vieții

„Tot ce este bun ori îngrașă, ori este ilegal, ori imoral!”. Ar fi nedrept că toată viață să fii urmărită de regulile severe ale dietei. Fără puțină ilegalitate și o doză de imoral, viață nu ar mai avea farmec. Prin urmare, dacă la o lună de la încetarea dietei nu ai acumulat niciun kilogram în plus, înseamnă că esți pe calea cea bună și poți gusta din micile plăceri ale vieții.

Ce poți să faci:

  • ai voie o bucățică de ciocolată pe zi, iar o dată pe săptămână una dintre mâncărurile interzise în perioada dietei;
  • dacă faci mișcare, poți să-ți îndulcești cafeaua cu zahăr și să renunți la iaurturile degresate.

Ce nu poți să faci:

  • nu consuma alimente cu indice glicemic ridicat (zahăr, bomboane și pâine albă) sau dacă o faci nu comite greșeala mai des de o dată pe săptămână;
  • nu mânca nimic din ceea ce se poate cumpăra pe stradă sau gata preparat.

Efectul yo-yo

Cel mai mare risc după o perioadă de dietă este efectul yo-yo. Dacă nu respecți un stil de viață sănătos, dacă nu monitorizezi ce și cât ai în farfurie, există riscul ca în câteva luni să recuperezi tot ceea ce ai pierdut prin dietă, ba chiar să adaugi și ceva în plus.

Trei reguli fundamentale:

  1. Cântărește-te la fiecare două zile, la aceeași oră din zi, după toaletă de dimineață.
  2. Bea doi litri de lichide pe zi.
  3. Respectă orarul și numărul meselor din timpul dietei.

Decalogul de după dietă:

  • Renunță progresiv la dietă: nu abandona regulile dietei dintr-odată. În prima lună după dietă nu depăși, în total, 12 mese normale.
  • Nu renunța la obiceiurile bune din timpul dietei, mai ales consumul de apă și limitarea grăsimilor. Studiile au demonstrat că aportul insuficient de apă și excesul de grăsimi sunt principalele cauze ale acumulărilor de grăsime după dietă.
  • Obligatoriu trei mese pe zi și două gustări. Savurează cina cu cel puțin o oră înainte de culcare. Gustările trebuie să fie obligatoriu doar fructe.
  • Nu abuza de produsele de patiserie, nu mânca nimic pe stradă, în mijloacele de transport în comun sau în mașină. Nu mânca niciodată în picioare, nu „ciuguli”, nu “gusta”, nu “ronțăi” în fața televizorului.
  • Consumă alimente bogate în fibre, fructe și legume înăbușite sau la cuptor. Alege carnea în următoarea ordine: pește, curcan, pui, carne de iepure (săracă în calorii și grăsimi) și carne de vită.
  • Oferă-ți 30 de minute de mișcare pe zi. Este mai simplu decât crezi – mergi o stație pe jos, urcă și coboară pe scări, plimbă-te cât aștepți mașina sau metroul, de exemplu. Minut cu minut se adună cele 30!
  • Mănâncă variat, încet, bucățele mici, bine mestecate, la ore fixe. Nu îți calma enervările ronțăind, pentru că faci ca tot efortul tău să devină inutil.
  • Păstrează un echilibru în raportul de lipide, proteine și glucide. Proporția trebuie să fie de 50% glucide, 20% lipide și 30% proteine. Repartiția alimentelor trebuie să respecte „regula de aur”: 30% la masa de dimineață, 40% la masa de prânz, 20% la cină, 10% în cele două gustări.
  • Nu te înfometa, nu sări peste mese, nu sări peste micul dejun. Un mic dejun sănătos este secretul unei zile reușite, în care te vei simți în formă, vei fi veselă și nu te va chinui dorința de a ronțăi.
  • Nu te priva de lucrurile care îți plac, dar consumă-le cu înțelepciune. Ești dependent de ciocolată? Nu este nicio problemă dacă vei mânca două-trei pătrățele de ciocolată neagră, pe zi. Îți place pizza? Te poți răsfăța o dată pe săptămână, dacă renunți la marginea de aluat… Optează pentru mâncarea gătită, pentru dulciurile făcute în casă, pentru mâncare cât mai puțin preparată industrial.