mamaplus

Cum gătim vânăta pentru bebeluși? Trei rețete cu vinete pentru micii pofticioși

-
//
27.06.2022

La fel ca celelalte legume, principalele calități nutriționale ale vinetei sunt cantitatea importantă de fibre conținută (ajutor bun al tranzitului intestinal) și numărul redus de calorii. În plus, conține cantități variabile de vitamine (A, grupul B, C, K) și minerale (în special calciu, sodiu, potasiu). Vânăta gătită la aburi, pasată sub formă de piure simplu sau în amestec cu alte legume, poate fi servită bebelușului după vârsta de 8 luni, iar mâncărurile în care apar bucațelele mici de legume vor putea fi oferite după vârsta de 10 luni.

Vânăta curățată de coajă, tăiată felii și gătită la aburi reprezintă metoda ideala de pregătire pentru sugarii mici pentru că păstrează intacți nutrienții conținuți. Apoi, pe măsură ce bebelușii se obișnuiesc cu gustul ei și încep să mănânce vânăta și în alte combinații, metoda de coacere pe plita aragazului sau în cuptor poate fi folosită cu succes. În continuare vă prezentăm trei rețete cu vinete pentru cei mici.

Piure de vinete cu dovlecei și roșii

Se bazează pe ingredientele celebrei rețete franțuzești, ratatouille. Poate fi consumată de către sugari după vârsta de 8 luni.

Ingrediente:

  • ½ de vânătă
  • ½ de dovlecel
  • 2 roșii
  • 2 căței de usturoi
  • 1-2 lingurițe ulei de măsline
  • oregano, busuioc

Mod de preparare:

  • se curață de coajă și se feliază vânăta și dovlecelul, se spală bine roșiile, se curăță usturoiul;
  • legumele astfel pregătite se presară cu frunze de oregano și busuioc și se gătesc la aburi până când devin moi (furculița pătrunde ușor);
  • după ce se răcesc puțin, legumele se pasează bine cu blenderul până ce se obține un piure fin;
  • la sfârșit se adaugă uleiul și se servește bebelușului.

Salată de vinete

Salata de vinete simplă poate fi oferită sugarului după vârsta de 10 luni, fie ca și garnitură, fie împreună cu bucățele de roșie (decojită) pe miez de pâine (finger foods).

Ingrediente:

  • 1 vânătă
  • 2 căței de usturoi
  • 2 linguri de ulei de măsline sau de floarea soarelui

Mod de preparare:

  • vânăta se coace pe plita aragazului sau în cuptor (în tavă, pe hârtie de copt);
  • usturoiul, curățat, se gătește 5-10 minute la aburi;
  • după ce se răcește, vânăta se curătă și se toacă bine împreună cu usturoiul până se obține o consistență fină;
  • la final se amestecă cu uleiul și se servește bebelușului;

Pentru copiii mai mari se poate adăuga sare după gust.

Zacuscă de vinete

Este o rețetă puțin mai complexă; poate fi oferită copiilor după vârsta de 10 luni.

Ingrediente:

  • 2 vinete
  • 10 ardei kapia
  • 1 ceapă mare sau 2 mai mici
  • 250 ml suc de roșii sau bulion
  • 5 linguri de ulei
  • 4-5 foi de dafin
  • sare, piper

Mod de preparare:

  • se coc vinetele și ardeii la cuptor, apoi se curăță de coajă, cotoare și semințe (ardeii). Se pot folosi și legumele coapte și congelate.
  • se toacă vinetele fin, se taie mărunt ceapa și ardeii kapia;
  • într-o oală cu fundul gros, se călește ceapa în 4 linguri de apă timp de 2-3 minute (până devine translucidă), apoi se adaugă vinetele, ardeii, sucul de roșii, uleiul și foile de dafin;
  • se amestecă bine toate ingredientele și se lasă la fiert, la foc mic, timp de aproximativ 1 oră și jumătate. Nu uitați să amestecați des pentru a nu se prinde de fundul vasului.

Pentru copiii mai mari se poate adăuga sare și piper.