Uneori, fără să ne dăm seama, facem exces de anumite alimente, iar deseori acest ingredient este zahărul. Nu este un secret că dulciurile creează dependență, iar cantitățile mari pot lăsa amprente nu tocmai bune asupra organismului nostru. Nu spunem neapărat să excluzi totalmente zahărul din alimentație, dar să-l consumi cu moderație. Află în continuare care sunt cele 13 semne că mănânci prea mult zahăr.
Te doare mereu burta și ai gaze
Zahărul perturbă flora intestinală și îți dă peste cap digestia, motiv pentru care te poți confrunta frecvent cu crampe abdominale, diaree sau constipație și flatulență (gaze intestinale).
Îți apar coșuri în zona gurii și pe bărbie
Zahărul poate crește producția de hormoni androgeni, asociați de regulă cu acneea inflamatorie, care este localizată în jurul gurii, spune medicul dermatolog Bruce Robinson.
Ești permanent nervoasă
Unele studii relevă că excesul de zahăr ar putea determina instalarea unor afecțiuni precum depresia sau alte tulburări de dispoziție, ca urmare a fluctuațiilor glicemice care perturbă echilibrul neurotransmițătorilor.
Nu dormi bine
Dacă mănânci dulciuri sau bei sucuri acidulate înainte cu câteva ore de a merge la culcare, e foarte posibil să îți fie foarte greu să adormi sau să te trezești frecvent pe parcursul nopții, din cauza nivelului crescut al glicemiei.
Ai pielea uscată și ridată
Consumul excesiv de zahăr se poate vedea pe chipul tău. Din cauza unei reacții care duce la producția unor compuși ce afectează colagenul și elastina, pielea ta se va resimți și va avea un aspect tern, îmbătrânit și ridat.
Îți apar frecvent carii dentare
Zahărul este cauza principală a apariției cariilor. Atunci când zahărul se lipește de dinte, este favorizată placa bacteriană, care „mănâncă” din smalțul dinților și duce la instalarea cariilor dentare. Cea mai rea combinație pentru dantură este dulce plus acid, adică sucurile acidulate îndulcite. De evitat!
Îți este mereu foame
Dulciurile nu țin de foame, pentru că nu conțin, majoritatea, fibre sau proteine, așa că îți va fi mereu foame, indiferent cât de multe ai mânca. În plus, zahărul îți crește brusc nivelul glicemiei, dar la fel de brusc acesta și scade, motiv pentru care te simți mereu înfometată și poftești, ca într-un cerc vicios, la și mai mult dulce.
Te dor articulațiile
Studiile arată că excesul de zahăr din alimente și băuturi poate avea un impact negativ și asupra articulațiilor, ca urmare a inflamațiilor cauzate, favorizând astfel artrita reumatoidă, în special la femei.
Ești mereu „cu capul în nori”
Sau, altfel spus, suferi de ceață cerebrală, o stare caracterizată de confuzie, lipsă de energie, dificultate de înțelegere, memorare sau reacții încetinite ale corpului.
Te confrunți des cu balonarea
Și alimentele sărate, și cele dulci – inclusiv fructele, care conțin fructoză – pot duce la balonare. Atenție la dulciurile sau băuturile care conțin lapte! E posibil ca balonarea să apară și pe fondul intoleranței la lactoză.
Te simți slăbită
Se pare că zahărul rafinat este asociat cu pierderea de masă musculară, ca urmare a incapacității organismului de a sintetiza cum se cuvinte proteinele. Mai mult, studiile arată că excesul de zahăr favorizează depozitele de grăsimi. Așadar, dacă te simți slăbită, moleșită, fără putere, e posibil ca vinovatul să fie dulcele în exces.
Ai tensiunea arterială crescută
Zahărul e mult mai periculos decât sarea în ceea ce privește tensiunea arterială, avertizează medicii. Un studiu publicat în jurnalul Open Heart a arătat că o dietă bogată în zahăr poate crește semnificativ valorile tensiunii arteriale – fiecare doză de suc îndulcit crește cu 8% riscul de a te confrunta cu hipertensiune arterială.
Fructele nu ți se mai par suficient de dulci
Dacă mănânci sau bei sucuri cu zahăr prea des și prea mult, papilele tale gustative s-ar putea fie date peste cap, în sensul că o căpșună sau o pară nu ți se va mai părea suficient de dulce pentru gustul tău. Zahărul în exces îți poate schimba percepția despre dulce în general.