mamaplus

Zi de doliu național. Scriitorul Spiridon Vangheli va fi condus astăzi pe ultimul drum

-
//
24.06.2024

Zi de doliu în Republica Moldova. Scriitorul Spiridon Vangheli va fi condus pe ultimul drum astăzi, 24 iunie. În memoria maestrului, ziua de astăzi a fost decretată de către președintele R. Moldova, Maia Sandu, zi de doliu național.

mamaplus

Cetățenii R. Moldova își vor putea lua rămas bun de la mestrul Spiridon Vangheli la Palatul Național, unde începând cu ora 10:00 va fi depus sicriul cu corpul neînsuflețit al distinsului scriitor. Cortegiul funerar se va deplasa de la Biserica „Sfânta Teodora de la Sihla” la Palatul Național între orele 09.40 și 09.50.

La ora 10:00, la Palatul Național va începe ceremonia funerară. Mitingul de doliu va avea loc la ora 11:30.

Spiridon Vangheli va fi înmormântat la Cimitirul central din Chișinău. Cortegiul funerar se va deplasa spre locul de veci al scriitorului începând cu ora 12:30.

Autoritățile roagă toți cei care doresc să-și ia rămas bun de la marele scriitor să respecte indicațiile oferite și intimitatea familiei în aceste momente dificile.

Scriitorul Spiridon Vangheli a decedat vineri, 21 iunie, la vârsta de 92 de ani. Supranumit „tatăl lui Guguță”, Vangheli s-a bucurat de o popularitate deosebită în rândul cititorilor în special al copiilor și părinților lor.

Conducerea R. Moldova a transmis condoleanțe familiei scriitorului, exprimându-și regretul în legătură cu trecrea în neființă a maestrului. 

Spiridon Vangheli, scriitorul care întreaga sa viață a făcut literatură mare pentru cei mici, a părăsit Coliba Albastră a copilăriei și a plecat la cele veșnice. Am rămas fără Tatăl lui Guguță, însă îi vom avea mereu pe Guguță și pe ceilalți eroi creați de maestrul care ne-a adus în literatura universală”, a menționat președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. 

Spiridon Vangheli s-a născut pe 14 iunie 1932 în satul Grinăuți, județul Bălți, în prezent raionul Râșcani. După absolvirea Institutului Pedagogic de Stat „Ion Creangă” (astăzi Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”), a lucrat ca profesor școlar, apoi redactor la editurile „Cartea Moldovenească” și „Lumina”.

Scriitorul a debutat în anul 1962 cu placheta „În țara fluturilor”, urmată de mai multe volume: „Soarele”, „Pe lume”, „Băiețelul din coliba albastră”, „Isprăvile lui Guguță”, „Ministrul bunelului”, „Guguță - căpitan de corabie”, „Steaua lui Ciuboţel”, „Guguță și prietenii săi”, „Tatăl lui Guguță când era mic” ș.a.

Autorul a ajuns la inimile copiilor prin intermediul eroului Guguță, care este îndrăgit atât de micul cititor, cât și de cel matur. Cărțile sale „Isprăvile lui Guguță” și ”Steaua lui Ciuboțel” au fost traduse în zeci de limbi, printre care: engleză, franceză, germană, cehă, slovacă, japoneză, chineză, armeană, finlandeză, hindi, înregistrând tiraje de milioane de exemplare. 

Scriitorul tradus din poezia universală pentru copii: „Iepurașul albastru” (1968), „Fetița din Hiroshima” (1981), „Peter Pan și Wendy” de James Barrie ((1975, 1988) și „Pepi Cioraplung” de Astrid Lindgren (1973, 1984). De asemenea, Spiridon Vangheli este unul dintre coautorii „Abecedarului” (1970, 1990). În 2006 a realizat un proiect de proporții „Carte de citire și gândire” pentru clasele I-IV în patru volume.

Spiridon Vangheli a fost distins cu Diploma Internațională de Onoare „Andersen”, medalia „Mihai Eminescu”, „Ordinul Republicii”, Premiul de Stat al RSSM, Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române, cu titlul de Maestru al Artei și cu cel de Scriitor al Poporului.

sursa: tvrmoldova.md