mamaplus

Vaccinul nazal împotriva COVID-19 va fi testat pe om

-
//
08.02.2025

Vaccinul nazal împotriva COVID-19, bazat pe o tehnologie dezvoltată la Washington University din St. Louis va intra în teste clinice în Statele Unite.

mamaplus

Potrivit publicației WashU Medicine, Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a aprobat cererea companiei Ocugen, Inc., ceea ce permite începerea studiilor clinice de fază 1 în această primăvară. Studiul va fi realizat de Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase (NIAID) și va include 80 de participanți cu vârste între 18 și 64 de ani, transmite adevarul.ro.

Vaccinul va fi administrat în două moduri: prin pulverizare nazală și prin inhalare, în doze diferite. Scopul principal este de a evalua siguranța vaccinului, dar cercetătorii vor analiza și eficiența acestuia, măsurând nivelul de anticorpi și numărul de infecții post-vaccinare.

Spre deosebire de vaccinurile injectabile existente, care reduc riscul de îmbolnăvire gravă și deces, dar nu împiedică răspândirea virusului, această nouă tehnologie ar putea opri transmiterea încă din faza inițială a infecției. Vaccinul acționează direct asupra mucoasei nazale și a căilor respiratorii superioare, acolo unde virusul pătrunde în organism.

„Sunt încântat să văd că această tehnologie de vaccinare nazală, creată de oamenii de știință de la WashU Medicine, avansează către studiile clinice. Această inovație are potențialul nu doar de a controla COVID-19, ci și de a reduce impactul altor infecții respiratorii la nivel global”, a declarat Doug E. Frantz, vice-cancelar pentru inovare și comercializare la WashU.

În studiile pe animale realizate între 2020 și 2021, vaccinul nazal a împiedicat complet infecția în nas și plămâni, sugerând că persoanele vaccinate ar putea opri răspândirea virusului înainte ca acesta să provoace boala.

Vaccinul a fost dezvoltat de o echipă de cercetători de la WashU Medicine, condusă de Michael S. Diamond, codirector al Centrului pentru Vaccinuri și Imunitate la agenții patogeni microbieni și David T. Curiel. Specialiștii au inserat o genă a virusului SARS-CoV-2 într-un virus inofensiv cunoscut sub numele de adenovirus, care transportă proteina virală în nas și declanșează un răspuns imun puternic.

„Este îmbucurător să vedem că vaccinul pe care l-am conceput și testat inițial se apropie de disponibilitatea în SUA”, a spus Michael Diamond, profesor de medicină moleculară, microbiologie și imunologie.

O variantă a acestui vaccin este deja utilizată în India din 2022, datorită unui parteneriat între WashU Medicine și compania Bharat Biotech.

Dacă studiul clinic din SUA va demonstra siguranța și eficiența vaccinului, tehnologia ar putea fi adaptată și pentru alte virusuri respiratorii periculoase, precum gripa sezonieră, gripa aviară și virusul sincițial respirator (RSV).

„Toate vaccinurile eficiente reduc boala și decesul, dar vaccinarea COVID-19 pe cale nazală și orală pare să contribuie și la stoparea transmiterii virusului”, a declarat David Curiel, profesor de medicină și de obstetrică și ginecologie la WashU.