mamaplus

Vaccinarea copiilor și adulților a fost reluată în Moldova. Medicii spun că este o cerere mai sporită

-
//
17.07.2020

Procesul de vaccinare, stopat din cauza pandemiei de coronavirus, a fost repornit de luni. Loturile de vaccinuri din depozitele Agenției Naționale pentru Sănătate Publică au început a fi livrate Centrelor de Sănătate, pentru imunizare.

La fel ca în toate statele afectate de virusul Covid – 19, specialiștii în sănătate publică din R. Moldova au decis să pună pe pauză procedura de vaccinare a populației, aceasta fiind unul din cele mai mari riscuri legate coronavirus.

„Acum am reluat activitățile, săptămâna viitoare o să aducem cifre legate de procesul de vaccinare. Azi am semnat dispoziția privind repartizarea loturilor de vaccin”, a spus directorul ANSP, Nicolae Furtună într-o conferință de presă din această dimineață.

Potrivit responsabililor de la Ministerul Sănătății, în prezent, există o cerere sporită pentru vaccinare, în special a copiilor.

„Părinții conștientizează importanța vaccinării și se programează pentru vaccinare. Copiii vin, stocurile vor fi completatet săptămâna viitoare, programul național e în derulare”, a menționat Tatiana Zatîc, șefa Direcţiei Asistenţă Medicală Primară, Urgenta şi Comunitară din cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

După data de 15 mai, au fost relansate operațiile chirurgicale pentru pacienții care nu necesită reanimare, iar ulterior, alte proceduri medicale care presupun o reabilitare rapidă. În prezent, nu sunt încă reanimate serviciile de geriatrie.

„Și avem argumente pentru că se referă la pacienții din grupurile de risc. Includerea lor trebuie să fie pe un fundal calm”, a subliniat Svetlana Lupu, șefa Direcției politici în domeniul asistenței medicale spitalicești din cadrul MSMPS.