În mod normal, situaţia surprinsă în poza de mai jos pe o stradă din Chişinău poate n-ar fi ajuns neapărat subiect de ştire.
Totuși, în contextul accidentului grav produs ieri la Țânţăreni, în urma căruia un copil de 4 luni şi-a pierdut viaţa tocmai pentru că nu se afla într-un scaun special, care i-ar fi salvat viaţa, imaginile de mai jos ne arată clar de ce asemenea tragedii mai au loc, printr-o neglijare absolută a oricăror principii de bun-simţ şi siguranţă rutieră, transmite piataauto.md.
Şoferul din Toyota Prius de mai jos are un adevărat pachet de încălcări comise simultan. În primul rând, copilul acestuia nu se află într-un scaun special, cuplat cu centură, aşa cum ar fi trebuit. Şi ieri, mai mulţi oameni în comentariile la acel accident de la Țânţăreni au indicat argumentat că atunci când nu-ţi poţi permite un scaun nou, poţi lua unul bun la mâna a doua, or, aceste scaune nu se uzează după câţiva ani de exploatare pentru un copil şi pot fi la fel de sigure şi utile pentru un alt copil după ce primul creşte.
În al doilea rând, copilul se află în braţele şoferului, ceea ce-l împiedică în mod evident să manevreze într-o situaţie critică. Ce s-ar întâmpla dacă airbag-ul frontal s-ar deschide într-un accident? Ar lovi copilul aflat în locul nepotrivit cu circa 300 km/h, pentru că acel copil se află în raza de umflare a airbag-ului, nu deasupra lui, ca şoferul. Şi argumentul că acesta merge încet nu e valabil, pentru că accidentul de ieri a arătat clar cum o maşină care merge regulamentar poate fi lovită cu viteză, frontal, de cineva de pe contrasens, care are probleme de sănătate.
În al treilea rând, şoferul nu are centură, ceea ce îl pune şi pe el în pericol. Probabil nu o are din cauza că ţine copilul pe braţe, nu ştim exact. Dar e cert că asta adaugă şi mai mult pericolului.
Iar în al patrulea rând, şoferul mai are şi telefonul în mână, pe care-l manevrează cu implicare. Despre atenţie, reacţie şi pur şi simplu mâini ocupate, probabil, e de prisos să mai vorbim.
Unii ar putea spune că e doar un tată, care trebuie să transporte un copil, şi nu are altă soluţie decât să-i distragă atenţia altfel. Chestia cu copiii care nu vor să stea în scaun e valabilă pentru cei ce o fac doar uneori. Dacă de trei ori îl purtăm pe braţe şi o dată îl vom pune în scaun, desigur, acesta va plânge şi va vrea din nou în braţe în maşină. Dar dacă din prima zi în maşină, singura opţiune e scaunul, cu centuri cu tot, copilul deprinde asta ca o normalitate absolută, fără alternativă şi va sta acolo cu plăcere. Chiar şi atunci când eşti singur în maşină cu el, fără un alt adult care să mai comunice cu el. Deci totul ţine de educaţie şi consecvenţă. Chiar şi atunci când plânge, e mai sigur să tragi pe dreapta, să mai petreci 5 minute sau 10 liniştindu-l decât să circuli în asemenea mod.