Copiii au dreptul și la educație. Iar cei care trebuie să asigure acest drept sunt, în primul rând, părinții sau tutorii, după caz, și autoritățile publice locale. Părinții riscă amenzi dacă nu-și duc copiii la școală, mai ales că în Republica Moldova este obligatoriu să termini gimnaziul.
Un caz de abandon școlar am documentat într-o școală din raionul Orhei. Nu vom da nici numele instituției de educație, nici al familiei, ca să protejăm adolescentul. Băiatul nu mai vine la lecții din ianuarie și se află mai mult la rude, decât acasă. Cei de la școală spun că au făcut totul pentru a-l întoarce în bancă. Pe de altă parte, mama lui se plânge că statul nu ajută cu nimic, transmite tv8.md.
Îi vom da un nume fictiv băiatului, istoria căruia o relatăm în acest reportaj. Mihai învață în această școală din clasa 1. Odată ajuns în clasa a 8- a, adolescentul a început să se prezinte tot mai rar la lecții.
„Începând cu clasa a șaptea a început să frecventeze mai rar școala până ca în clasa a 8-a practic deloc. Ca diriginte, am fost acasă, am întocmit mai multe procese verbale, am făcut voluntariat cu clasa, dar nimic. Noi nici acum nu știm unde e copilu, avem câteva informații dar nu știm dacă sunt adevărate ori nu”, a spus dirigintele Vadim Vacarov.
Și directoarea instituției spune că a încercat să afle de ce băiatul nu mai vine la școală. A discutat cu părinții, însă situația a rămas neschimbată.
Citește mai departe pe tv8.md.