Internetul are multe avantaje, utilizat ca mijloc de comunicare, ne ajută în setea de cunoaștere, ne completează cunoștințele sau le împrospătează. La fel, precum învățăm să ne protejăm în viața reală, așa și pe Internet, există riscuri, pe care e bine să le cunoaștem și să știm să le evităm, respectiv.
Cu toate acestea, Internetul a devenit o realitate în lumea contemporană și astăzi ne imaginăm cu greu viața fără acces la Internet. Perfecționarea continuă ne ajută să cunoaștem lucruri noi despre cum putem valorifica mai bine potențialul tehnologic de care dispunem, fără a ne pune în pericol siguranța.
În urma realizării studiului „Copiii din Republica Moldova: si(n)guri online?", de către Centrul Internaţional „La Strada", s-a constatat că circa 80% dintre copiii din mediul urban şi 70% din cel rural au acces la Internet.
Pe 9 februarie 2016 este marcată la nivel global, Ziua Siguranței pe Internet.
În Republica Moldova cu ocazia Zilei Siguranței pe Internet (9 februarie) este lansată campania online de comunicare pentru protecția copiilor și tinerilor împotriva conținutului digital neadecvat. Scopul acesteia este de a ajuta copiii și familiile acestora să înțeleagă pericolele utilizării internetului fără supraveghere și la întîmplare, de a-i învăță cum să le recunoască și să le evite, astfel încît Internetul să devină un spațiu al oportunităților, în care să dobîndească cunoștințe, să comunice, să-și dezvolte competențele și să-și valorifice potențialul într-o maniera sigură. Educația și prevenirea sînt pași foarte importanți și necesari în demersul de a-i ține pe copii și adolescenți la adăpost de pericolele internetului.
Astfel, pentru a mări gradul de cunoaștere și protecție al copiilor și părinților, Centrul Internațional La Strada a elaborat 3 tutoriale video adresate copiilor de 10-12 ani, 13-15 ani și părinților copiilor de 7-10 ani, în scopul de a-i ghida pe copii și părinți să folosească internetul și telefonia mobilă în condiții de siguranță.
Источник: moldovenii.md