mamaplus

Un copil de 9 ani a suferit erupții pe 70% din corp, după o reacție alergică la un medicament

-
//
21.07.2022

Medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași au reușit să salveze viața unui băiat de 9 ani cu un sindrom foarte rar: Stevens-Johnson, o reacție alergică la un medicament, care a dus la erupții pe 70% din corp, inclusiv la nivelul pleoapelor și al corneelor, transformându-l într-un pacient de tip „mare ars”. Copilul a stat trei săptămâni la Terapie Intensivă.

Băiatul a ajuns pe 22 iunie la unitatea medicală, fiind diagnosticat cu un sindrom inflamator de cauză necunoscută, dar și cu o formă de pneumonie. La 24 de ore de la internare, acesta a început să manifeste pe suprafața corpului o erupție la nivelul pielii, care s-a transformat în câteva zile în zone întregi de „tegument denudat” – practic, rămășițele pielii după ce este afectată de arsură.

Atunci a fost diagnosticat cu sindromul Stevens-Johnson, despre care medicii spun că este o afecțiune rară, ce pune în pericol viața celor infectați, manifestându-se prin distrugerea tegumentului (a pielii) și a mucoaselor. De regulă, acesta este provocat de administrarea unui medicament la care organismul manifestă o reacție alergică puternică.

În cazul băiatului de 9 ani, boala a început după administrarea medicamentului carbamazepină, antiepileptic, cu proprietăți anticonvulsivante, sedative și tranchilizante, care a fost prescris de medicul specialist neurolog și pe care l-a luat cu două zile înainte de apariția simptomelor.

Copilul avea leziuni inclusiv la nivelul ochilor și al gurii

„Prezentând aproximativ 70% din suprafața corpului acoperită de leziuni grave, inclusiv la nivelul globilor oculari, pe cornee și pleoape, în cavitatea bucală, pacientul întâmpina dificultăți la mestecarea și înghițirea alimentelor. Gravitatea leziunilor și pericolul mare de infectare a acestora îl comparau cu un mare ars, astfel că pacientul a fost admis în Terapie Intensivă. Personalul Compartimentului de Terapie Intensivă a asigurat un mediu cât mai steril posibil pentru a evita orice risc de infectare, risc ce i-ar fi putut fi fatal atât din cauza simptomatologiei prezentate, cât și din cauza comorbidităților care au determinat o scădere importantă a răspunsului imun”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase.