Trecerea la ora de vară: benefică sau nocivă pentru organism?

Trecerea la ora de vară: benefică sau nocivă pentru organism?

-
//
20.03.2018

Disputele cu privire la posibilitatea de a trece sau nu la ora de vară au loc timp de decenii. Printre oamenii de știință, experți și medici există opinii diferite în acest sens: unii (în prezent deja majoritatea) consideră că aceste manipulări cu timpul dăunează sănătății umane și influențează în mod negativ diverse domenii ale activităților lui, altele, dimpotrivă, notează chiar efectul pozitiv, în urma schimbării acelor de ceasornic.

Trecerea la ora de vară: benefică sau nocivă pentru organism?

Astăzi, doar o treime dintre țările lumii mută acele ceasornicelor înainte și în urmă, de două ori pe an. Numărul acestora ar putea scădea dacă și țările UE vor renunța la această practică.

Suferă nu numai "persoanele-bufnițe"

Oamenii de știință studiază problema trecerii la timpul de vară și în ceea ce privește impactul acesteia asupra organismului uman. În lume există o multitudine de cercetări medicale, o parte dintre care dovedesc impactul negativ al influenței orei, iar altele – absența acestuia. Totuși, în ultimii ani, din ce în ce mai mulți cercetători au ajuns la concluzia privind influența nocivă a trecerii la ora de vară asupra organismului uman.

Savanții de la Universitatea din Helsinki vorbesc despre impactul negativ al acestui fenomen, din cauza schimbării duratei somnului a persoanelor ”bufnițe” diagnosticate ca suferind de boli cardiovasculare. În anul 2007, oamenii de știință de la Universitatea din Groningen, Germania și Ludwig-Maximilians au analizat ritmul de viață a 55 de mii de oameni care trăiau în fusul orar unde au fost schimbate acele ceasornicului la ora de vară. În consecință, autorii au ajuns la concluzia că corpul uman continuă să trăiască conform orei vechi și nu trece la cea nouă. Iar în acest caz, necesitatea de trezire dimineața mai devreme afectează funcționarea organismului per ansamblu.

Trecerea la ora de vară: benefică sau nocivă pentru organism?

Cercetătorii germani de la Institutul de Psihologie Medicală din München au studiat problema echilibrului dintre ceasul biologic intern al omului și ora reală. Cronobiologul Till Roenneberg a realizat un studiu special, ale cărui rezultate au arătat că trecerea la ora de vară poate provoca oboseală, acutizarea diferitor boli cronice. Acest lucru poate avea, de asemenea, un impact negativ asupra performanțelor de lucru ale angajatului, care nu reușește să se adapteze normal la schimbările de oră, rezultînd o productivitate scăzută și ineficiența în procesul de muncă, în special fiind vulnerabile în acest sens persoanele ”bufnițe”.

Dar și persoanele ”ciocîrlii” (matinale), spun că, din cauza schimbării acelor de ceasornic organismul lor este, de asemenea, stresat.

„Judec după mine, această restructurare a regimului nu este atât de ușoară nici chiar pentru cei care se trezesc în zorii zilei”, a opinat Ina Moraru, locuitoare a raionului Strășeni, care se consideră ”ciocîrlie”.

Ce să mai spunem atunci de cei care se culcă după miezul nopții, pentru care contează fiecare 15 minute dimineața?”

Sursa: noi.md