mamaplus

Tot mai mulţi moldoveni aleg să-şi înscrie copiii la şcoli private

-
//
19.09.2023

Tot mai mulţi părinţi din Republica Moldova aleg să-şi înscrie copiii la şcoli private. Asta, în pofida taxelor piperate, care ajung, anual, chiar şi la aproape opt mii de euro. Numărul mic de elevi în clasă, metodele inovative de predare sau activităţile extra şcolare – sunt doar câteva dintre motivele care determină părinţii să bage adânc mâna în buzunar pentru studiile copiilor lor, scrie tvrmoldova.md.

mamaplus

În acest an, în şcolile publice din Republica Moldova s-au înscris cu peste două mii de copii mai puţin faţă de anul de învăţământ 2021-2022. Părinţii au optat pentru instituţiile private, iar motivele sunt diferite.

NATALIA CHILIANU părinte: „Am cântărit foarte bine, am analizat şi varianta cu şcoală publică. Pentru că sunt doi copii şi acolo la şcoala de stat sunt foartte foarte mulţi copii, vă daţi seama că timpul acordat este foarte puţin şi pentru ei este esenţial în primii ani de şcoală ca să le pună baza şi dragostea faţă de carte”.

LUDMILA DABIJA părinte: „Aici se pune accent pe demnitatea copilului. Fica mea a învăţat aici de la profesori, perseverenţa, perspicacitatea, intrasigenţa. A avut un mediu propice pentru dezvoltare şi nu a fost niciun moment în care să zic da poate trebuia să mergem în altă parte”.

ANGELA LUNGU director adjunct, şcoală privată: „De la fondarea Liceului s-a pus accentul pe creare unei personaităţi armoioase a copilului. Prioritar este elevul şi educaţia să fie cetrată pe elev. Şi venim cu ogamă largă de cercuri pe interese, de cercuri de excelenţă care sunt deschise entru orice doritor, iar pentru performanţă se lucrează suplimentar cu acei copii care sunt capabili de a face performanţă”.

Cea mai mică taxă anuală de studii la o instituţie privată din Republica Moldova porneşte de 1200 de euro, pentru treapta primară, şi 1500 de euro pentru cea gimnazială şi liceală. La polul opus este un liceu din Chişinău, unde taxa anuală de studii pentru elevii claselor primare este de 5700 de euro, iar pentru liceeni de 7700 de euro, anual.

TAXE DE STUDII LA ŞCOLILE PRIVATE Clase primare Clase gimnaziale, liceale TAXĂ MINIMĂ 1200 euro anual 1500 euro anual TAXĂ MAXIMĂ 5700 euro anual 7700 euro anual

Se face carte şi la instituţiile de stat. Un exemplu este şi Liceul Teoretic Republican „Aristotel” din Chișinău, care e în top pentru cele mai bune rezultate obţinute la olimpiadele naţionale, dar pentru cea mai mare medie la BAC. Directorul liceului spune că prin muncă şi investiţii a ajuns la aceste rezultate.

PAVEL CERBUŞCA directorul Liceului Teoretic Republican „Aristotel”: „Copiii au posibilitatea să aleagă anumite discipline, să înveţe să pună accent pe pregătirea lor profesională şi ghidarea în carieră. Noi asigurăm partea tehnică deci table interactive, mobilă sau dacă este vorba despre alte necesităţi. Liceul nostru Republica Artistotel are şi cămin care este asigurat gratis pentru copii şi nu este neapărat ca copii să aibă condiţii foarte bune în şcolile private pot să aibă şi în şcolile care sunt asigurate prin bugetul de stat”.

DAN PERCIUN ministrul Educaţiei şi Cercetării: „Ce pot să vă spun cu siguranţă este că cele mai bune licee publice, care au şi cele mai bune rezultate la BAC se confruntă mai exact cu o suprasolicitare de elevi, deci există o cerere enormă la instituţiile publice care au performanţă. Numărul celor care învaţă+ la privat este infim comporativ cu numărul total de elevi care învaţă în sectorul public”.

„Noi am optat pentru o şcoală de stat şi am optat ca să fie aproape de casă şi de serviciu. Luând în considerare salariu mediu pe economie în Republica Moldova nu prea cred că o familie care are cel puţin un copil poate acoperi cheltuielile la o şcoală privată”.

Potrivit Ministerului Educaţiei, în Republica Moldova sunt 1231 de instituţii de învăţământ, dintre care 23 sunt private.