mamaplus

Sute de copii din Moldova se îmbolnăvesc anual de scarlatină. Infecția ar putea reveni

-
//
13.11.2019

Potrivit statisticilor, aproape 300 de copii din municipiul Chișinău, s-au îmbolnăvit de scarlatină, de la începutul anului 2019. Medicii spun că majoritatea copiilor sunt de vârstă preșcolară – între 3 și 6 ani.

În ultima perioadă, tot mai mulți părinți se plâng pe rețelele sociale că infecția ar fi revenit printre copii, iar asta îi îngrijorează foarte mult. Tocmai de aceea, pentru a preveni riscul contaminării, ar fi bine ca părinții să se asigure că respectă toate recomandările medicilor.

Scarlatina este o boală a copilăriei, provocată de o bacterie care se răspândește ușor pe cale aeriană. Acesta ar fi motivul pentru care în timpul anului de studii, mulți copii se îmbolnăvesc, indiferent dacă frecventează o instituție de învățământ de stat sau privată.

Infecția nu este o consecință a alimentației neadecvate a copiilor sau a nerespectării regulilor de igienă în școli și grădinițe.

Scarlatina nu este periculoasă pentru viață și sănătate, cu condiția ca bolnavul să beneficieze de tratament la primele simptome ale bolii: febră care crește brusc până la 39 de grade, dureri în gât, vărsături, modificarea culorii limbii (de la o nuanță albă până la una zmeurie) și erupții cutanate.

Scarlatina este tratată cu antibiotice, în decurs de zece zile.

De obicei, tratamentele sunt efectuate la domiciliu. Când copilul are un sistem imunitar slab sau nu beneficiază la timp de asistența medicală necesară, pot apărea complicații, cum ar fi: pneumonii, abcese pulmonare, miocardită, hepatită toxică, nefrită, meningită, encefalită și artrită.