mamaplus

Sute de copii cu maladii canceroase se află la evidența Institutului Oncologic din capitală

-
//
15.02.2022

Anual, circa 100 de copii sunt diagnosticați și luați la evidență cu tumori maligne. Majoritatea cazurilor sunt cele de leucemie, urmează tumorile cerebrale, apoi vin tumorile țesuturilor moi, tumorile osoase, limfoamele. În 2021 au fost luați la evidență 88 de copii primari cu tumori maligne. Actualmente, la evidența Institutului Oncologic se află între 400 și 450 de copii cu maladii canceroase, care sunt monitorizați și cărora li se aplică tratament. 

”Fiecare dintre ei minimum o dată pe an se prezintă la control pentru investigații. Cancerul la copii este divers. Avem peste 20 de tipuri de tumori. Datorită tratamentului pe care îl facem în Institutul Oncologic, avem o rată de supraviețuire, de exemplu, în leucemiile acute, de până la 80%. Există țări în care indicatorul la acest compartiment este de 20-30%. Actualmente, în Secția de oncologie-hematologie pediatrică sunt 30-35 de copii, ținând cont de externări și internări. În medie, săptămânal, în jur de 40 de copii se află internați pentru tratament.”, a menționat Natalia Lisița, șefa Secției de oncologie-hematologie pediatrică, contactată în contextul Zilei internaționale a copilului bolnav de cancer, la data de 15 februarie.

Din cauza migrației mari, numărul copiilor bolnavi se schimbă în permanență. Unii dintre ei pleacă cu părinții lor peste hotare. 

„După statisticile internaționale, anual, numărul cazurilor de cancer la copii este în creștere, inclusiv crește morbiditatea prin tumori la copii. Ziua internațională a copilului bolnav de cancer „este un eveniment menit să sensibilizeze societatea pentru a susține copiii care suferă, pentru a le aduce cât mai multe emoții pozitive”, a remarcat Natalia Lisița.

Medicii Institutului Oncologic au transmis un mesaj de încurajare părinților care, alături de copii, duc povara chimioterapiilor, radioterapiilor, a intervențiilor chirurgicale. Fiecare copil este „inima și rațiunea de a trăi” ale părinților. 

„Trebuie să fiți puternici, alături vă sunt medicii oncologi pediatri, hematologii - adevărați profesioniști, cu suflet mare, Serviciul asistența psihologului, care vă susțin și vă încurajează în orice moment mai greu prin care treceți pe toată durata tratamentului. Ziua de mâine niciodată nu este garantată și nici o a doua șansă deseori nu o mai primești. Viața se poate schimba instantaneu. Împreună vom reuși, vom fi mai puternici”, precizează sursa citată.