Cărțile în limba română se mențin în topul preferințele basarabenilor. Și apetitul pentru citit a crescut considerabil în ultimii ani. Dovadă e și un studiu realizat de expertul Veaceslav Ioniță. Potrivit acestuia, în 2023, Republica Moldova a importat cel mai are număr de cărți de la independență până în prezent, lucru confirmat de editori și de reprezentanții librăriilor.
Potrivit analistului economic, Veaceslav Ioniță, Republica Moldova importă cele mai multe cărți din România, iar numărul basarabenilor care aleg să citească în limba română este în creștere, transmite tvrmoldova.md.
„Dacă în perioada 2016-2020, noi importam cărți în mediu de 5,6 milioane de dolari, acum am ajuns la aproape nouă milioane, iar cea mai mare creștere este 2023 când am depășit 10 milioane. Am luat media pe trei ani, dar în 2023 moldovenii au importat cărți de 10,4 milioane, ceea ce este îmbucurător, dintre care 35 la sută din totalul de cărți sunt din România”, a declarat expertul în politici economice la IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță.
Anul trecut, în Republica Moldova au fost editate cu peste 70 la sută mai multe cărți în limba română în comparație cu 2022. Acest lucru îl confirmă editorii și reprezentanții librăriilor.
„A crescut cu mult fiindcă se editează cu mult mai multe cărți. Noi primim foarte multe titluri noi, odată la două trei luni primim. Se vinde cu mult mai mult, avem și vânzări care față de anul trecut cu 50 la sută au mai crescut”, amenționat directorul unei librării, Valentina Vlas.
„În ultimul an am scos mai multă ficțiune decât în alți ani, pentru adulți și pentru copii, traduceri. Am început să traducem mai mult și carte enciclopedică, dar și ficțiune pentru copii. Asta dezvoltă contactul cu cartea, asta ne menține în preajma cunoașterii”, a menționat redactorul Viorica-Ela Caraman.
Cercetările mai arată că, în prezent, se citesc de patru ori mai puține ziare decât acum 15 ani. Nu același lucru îl putem spune și despre cărți.
„Citesc în română. Azi cred că am cheltuit două mii de lei, anual în jur la 5-6 mii de lei cheltui pe cărți. Împreună cu fetița mea, deoarece nu citesc doar eu. Citesc diferită literatură. Nu am o preferință anume.”
„Anual pot să cumpăr vreo 10-15 cărți. Unele pentru școală, dar nu majoritatea. Majoritatea pentru școală le iau de la bibliotecă. Pentru mine care îmi plac le păstrez acasă.”
„Am citit chiar ieri. Este o carte despre lidership. În ultima perioadă am citit mai mult despre lideri.”
În anul 2023, în Republica Moldova au fost editate 2.521 de titluri de carte, dintre care 1.832 în limba română.