Medicii de la noi trag un semnal de alarmă: în ultimul timp, crește numărul copiilor infectați cu enterovirus. Peste 60 la sută dintre micuții internați în Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase sunt diagnosticați anume cu acest tip de virus care, de regulă, afectează copiii de până la 10 ani.
Astfel, în ultimele trei săptămâni, numărul pacienților cu enterovirus s-a dublat, ajungând astăzi la aproape 130 de cazuri. Inițial, simptomele maladiei sunt similare cu cele acuzate în cazul infecțiilor virale, de aceea, părinților le este greu să înțeleagă de ce suferă copiii lor.
Pentru a evita îmbolnăvirea, medicii recomandă părinților să nu le permită micuților scăldatul în piscine și lacuri și ocolească zonele aglomerate.
Enterovirusul, care mai este numit și gripa de vară la copii, se manifestă prin febră, care poate ajunge și până la 40 de grade, dureri de cap și de mușchi.
De aceea, boala poate fi ușor confundată cu o infecție virală. În a doua fază, deja încep să apară erupții pe corp, în gură și în gât. Factorii care contribuie la apariția focarelor de boli infecțioase sunt clima caldă, produsele noi introduse în meniul zilnic, aflarea copiilor în zone aglomerate.
Prin urmare, grădinița sau tabăra de vară, creează condiții pentru apariția acestei infecții.