mamaplus

Serele de flori din Bardar au prins culori: Cât costă lalelele moldovenești

-
//
15.01.2024

În plină iarnă, serele de flori din satul Bardar, raionul Ialoveni, au prins culoare. Zeci de mii de lalele au înflorit deja, iar în zilele următoare vor fi culese şi scoase pe piaţă.

mamaplus

Cultivatorii spun că nu duc lipsă de cumpărători, aceştia fiind intermediarii care le vând în Chişinău cu un preţ dublu, transmite tvrmoldova.md.

În serele lui Gheorghe Tonu din satul Bardar sunt cultivate aproape 40 de soiuri de lalele. Primele au înflorit la început de ianuarie, cu aproape o săptămână mai devreme decât anul trecut.

Gheorghe Tonu, cultivator de lalele: „Ele după culori sunt mai puţine. Roşii sunt de vreo patru feluri, galbene sunt de vreo două feluri, albe de vreo patru feluri, roz iar de vreo patru”.

De patru ani, bărbatul cultivă aceste flori după o tehnologie specială. Pentru ca să înflorească mai repede, bulbii încolţesc şi se dezvoltă în nişte containere speciale.

Gheorghe Tonu, cultivator de lalele: „În lăzile date, ele au nişte ace şi în acele acestea se pun bulbii de lalele. Aşa le punem. Şi ele se ţin în acele acestea. Au un sistem de scurgere bine gândit”.

Nicolae Boico, jurnalist TVR Moldova: „E nevoie de o lună și jumătate pentru ca lalele să înflorească. În seră sunt mii de flori, care urmează să fie culese mâine. Toate vor fi vândute la piața angro din Chișinău”.

Gheorghe Tonu are mai multe sere cu flori în diferite faze de dezvoltare. În aceasta, de exemplu, lalelele vor înflori în februarie, de ziua îndrăgostiţilor, iar în camera frigorifică sunt mii de bulbi pregătiţi pentru sărbătorile din luna martie. Lalelele moldoveneşti sunt mai rezistente decât cele importate din Olanda şi sunt la mare căutare în această perioadă, în special de către engrossiştii de flori din Chişinău. Însă la magazinele specializate acestea ajung să coste aproape dublu şi sunt mai puţin căutate.

„Iată acestea îs toate moldoveneşti. - De unde sunt? - De la Ghidighici, de prin toate părţile. Mai multe sate au flori. - Şi sunt întrebate? - Aşa şi aşa. Pentru sezonul acestea e prea scumpă. Mă iertaţi, dar nu e 8 martie”.

Sezonul lalelelor este la început de februarie şi atunci preţul va mai scădea, spun comercianţii. Acum, în pieţele de flori din Chişinău, o lalea cultivată în Republica Moldova costă 30 de lei, iar una importată din Olanda e cu 10 lei mai scumpă.