Savanţii au permis gravidelor să mănânce pentru doi

Savanţii au permis gravidelor să mănânce pentru doi

-
//
20.01.2017

Deseori gravidele sunt atenţionate că, dacă vor lua prea mult în greutate pe timpul sarcinii, acest lucru poate influenţa negativ asupra micuţului. Însă cercetările desfăşurate de savanţii de la universitatea din Aberdeen (Marea Britanie) au arătat că aceste temeri sunt exagerate.

Savanţii au permis gravidelor să mănânce pentru doi

Cercetătorii ai căror articol a fost publicat în revista BMJ Heart, au analizat datele referitoare la aproximativ 4 mii de femei scoţiene născute în perioada între 1950 şi 1956, precum şi informaţiile despre sănătatea copiilor lor până în anul 2011. Ca rezultat, savanţii au ajuns la concluzia că kilogramele acumulate de mamă în timpul sarcinii nu au practic nici o influenţă asupra sănătăţii urmaşilor. Riscurile de infarct, atac cerebral sau de moarte prematură din orice alte cauze depind în primul rând de modul şi circumstanţele de viaţă a fiecărei peroane concrete, şi nu de kilogramele acumulate de mamă în timpul sarcinii.

Excepţii au constituit câteva cazuri extreme, când femeia s-a îngrăşat cu peste un kilogram în fiecare săptămână. În acest caz, copii au un risc mai crescut de atac cerebral la maturitate. Însă dacă acest om duce un mod corect de viaţă – are greutate normală, nu fumează şi face sport, acest risc se reduce la minimum.

Trebuie menţionat că cercetătorii nu au studiat influenţa kilogramelor acumulate în perioada sarcinii asupra sănătăţii mamei. Studiile anterioare au demonstrat că greutatea în exces din timpul sarcinii creşte riscul diabetului gestaţional, preeclampsiei şi complicaţiilor la naştere.