mamaplus

Salariul femeii trebuie să fie egal cu al bărbatului? Ce spun moldovenii

-
//
27.06.2024

Cei mai mulți dintre moldovenii, care au participat la un studiu efectuat recent, cred că „ceea ce își doresc cu adevărat femeile este să aibă familie și copii” și că atunci „când există puține locuri de muncă, bărbații au dreptul la slujbă mai mult decât femeile”.

mamaplus

Totodată 46% din respondenții studiului au spus că, „în foarte mare măsură” și „în mare măsură”, susțin afirmația – „în general, salariul unui bărbat trebuie să fie mai ridicat decât al unei femei”, transmite newsmaker.md.

Au fost de acord cu afirmația, dar „în mică măsură”, 16% din respondenți și nu cred aceasta sau cred „în foarte mică măsură” 36%. Se întâmplă pe fundalul anunțului Guvernului că legislația privind asigurarea egalității de tratament între femei și bărbați va fi îmbunătățită, în conformitate cu legislația europeană în domeniu.

73% din respondenții studiului au spus că sunt de acord „în foarte mare măsură” și „în mare măsură” cu afirmația că „a avea o slujbă este un lucru foarte bun, dar ceea ce își doresc cu adevărat femeile este să aibă familie și copii”. Au fost de acord cu afirmația „în foarte mică măsură” sau „deloc” – 9%. „În mică măsură” au fost de acord 15%.

52% sunt de acord cu afirmația, „în foarte mare măsură” și „în mare măsură”, că atunci „când există puține locuri de muncă, bărbații au dreptul la slujbă mai mult decât femeile”, iar 26% sunt mai puțin de acord sau nu cred aceasta. „În mică măsură” au fost de acord 19%.

46% cred că, „în foarte mare măsură” și „în mare măsură”, că „în general, salariul unui bărbat trebuie să fie mai ridicat decât al unei femei”. Pe când 36% au fost de acord cu afirmația „în foarte mică măsură” sau nu cred aceasta. Au fost de acord cu afirmația, însă „în mică măsură”, 16% din respondenți.

39% din respondenții studiului cred, „în foarte mare măsură” și „în mare măsură”, că „în general, bărbații sunt lideri politici mai buni decât femeile”. Iar 26% nu au fost de acord cu afirmația sau cred aceasta „în foarte mică măsură”. „În mică măsură” au fost de acord 29%.

19% au susținut afirmația, „în foarte mare măsură” și „în mare măsură”, că „studiile universitare sunt mai importante pentru un băiat decât pentru o fată”. Aici 59% nu au fost de acord „deloc” sau au susținut afirmația „în foarte mică măsură”. „În mică măsură” au fost de acord 17%.

Studiul a fost efectuat în Republica Moldova, în perioada 25 martie-17 mai 2024, și a fost realizat cu suportul Guvernului Japoniei prin Fondul Organizației Națiunilor Unite pentru Securitate Umană, în cadrul unui proiect implementat de Programul Națiunilor unite pentru Dezvoltare (PNUD). La studiu au participat 1 100 respondenți, cu vârsta de 18 și mai mult. Eșantionul este reprezentativ pentru populația adultă a Republicii Moldova, exclusiv Transnistria. Eroarea maximă de eșantionare este de ± 3%.

Menționăm în acest context că, pe 26 iunie, Guvernul a anunțat că legislația privind asigurarea egalității de tratament între femei și bărbați va fi îmbunătățită, în conformitate cu legislația europeană în domeniu. Reprezentanții Guvernului au precizat că au aprobat modificări care promovează egalitatea de șanse între femei și bărbați, în toate aspectele vieții economice și sociale.

Au fost operate modificări la Legea privind protecția consumatorilor, Legea cu privire la asigurarea egalității de șanse între femei și bărbați și Legea cu privire la asigurarea egalității.

„Mai exact, au fost definite noțiunile „măsuri pozitive” și „tratament egal al femeilor”, a fost îmbunătățit mecanismul de protecție a aplicării principiului egalității și au fost extinse competențele atribuite autorităților publice responsabile de acest segment. Examinarea și soluționarea plângerilor referitoare la fapte de discriminare urmează să fie făcută de Consiliul pentru egalitate, alte autorități publice de profil și instanțele de judecată”, au comunicat reprezentanții Guvernului.

Potrivit datelor statistice, prezentate pe 7 martie curent de Biroul Național de Statistică, în Republica Moldova femeile predomină în numărul populației – la 100 femei revin 90 bărbați. Totodată femeile trăiesc cu 8,6 ani mai mult decât bărbații, se căsătoresc mai timpuriu la 26 de ani în comparație cu bărbații care se căsătoresc la 29 de ani și câștigă cu 15,5% mai puțin decât bărbații. Potrivit acelorași date, șomajul afectează mai mult bărbații decât femeile, totuși mai mulți bărbați sunt în funcții de conducere iar nivelul sărăciei în rândul femeilor este 31,4%, pe când în rândul bărbaților – 30,8%.