mamaplus

În Republica Moldova sunt doar doi psihiatri la 100 de mii de cetățeni. O nouă lege privind sănătatea mintală, votată de Parlament

-
//
14.04.2023

Proiectul de lege privind sănătatea și bunăstarea mintală, elaborat de deputatele Fracțiunii PAS, Liliana Grosu și Ana Racu, în consultare cu mediul academic, cu specialiști și experți din domeniu, a fost votat în prima lectură.

mamaplus

Scopul inițiativei este de a actualiza cadrul legislativ în domeniul sănătății mintale, propunând o viziune multisectorială, în concordanță cu prevederile internaționale legate de protecția drepturilor omului.

Proiectul de lege va înlocui actuala lege privind sănătatea mintală, care este una depășită. Noua lege va crea un nou cadru juridic, care să respecte întocmai standardele privind drepturile omului și să reglementeze inclusiv mecanisme de prevenire a problemelor de sănătate mintală.

Proiectul descrie atribuțiile autorităților publice centrale și locale, iar accentul sporit se pune pe subiectul promovării sănătății mintale în comunitate, inclusiv printr-o colaborare interinstituțională strânsă. Un rol deosebit este acordat specialităților din sfera psihologiei și psihoterapiei. De asemenea, documentul punctează oportunitatea de a introduce un lucrător de la egal la egal ca parte a echipei serviciilor de sănătate mintală.

Potrivit datelor unui studiu efectuat la finele anului trecut de proiectul moldo-elvețian MENSANA, în Republica Moldova sunt circa 70 de mii de persoane cu probleme de sănătate mintală, inclusiv 31 de mii cu grad de dizabilitate.

Anual, cinci mii de persoane sunt depistate cu probleme de sănătate mintală severă. Totodată, în Moldova sunt doar doi psihiatri la 100 de mii de populație, pe când media în Europa constituie cinci. Astfel, proiectul lansat își propune o ameliorare în ceea ce privește serviciile specializate de sănătate mintală și intervențiile care trebuie să atragă atenție asupra respectării drepturilor și libertăților persoanelor cu probleme de sănătate mintală în toată țara.

Prezentând proiectul, deputata Liliana Grosu a subliniat că în ultimii 30 de ani în acest domeniu nu s-au făcut ajustări eficiente, inclusiv de ordin legislativ, astfel încât există necesitatea stringentă de a adopta o lege care să permită consolidarea acestui sistem.

De menționat că, anterior, proiectul de lege privind sănătatea și bunăstarea mintală a fost supus consultărilor publice, cu participarea reprezentanților autorităților statului, societății civile, partenerilor de dezvoltare, în vederea formulării un act normativ în concordanță cu standardele internaționale și care să asigure un sistem eficient de asistență, prevenire și monitorizare în domeniul sănătății mintale. Vor urma și alte consultări publice pe platforma parlamentară. Totodată, a fost solicitată expertiza Consiliului Europei asupra acestei inițiative legislative.

Proiectul de lege urmează a fi supus votului în lectura a doua.