mamaplus

Republica Moldova, lider mondial la producția de mere

-
//
18.04.2023

Republica Moldova este lider mondial la producția de mere, raportat la numărul populației.

mamaplus

Potrivit unui clasament realizat de platforma internaţională Rankings Royals, fiecărui basarabean îi revin 237 de kilograme de fructe din recolta anuală, aproape dublu faţă de următorul clasat, Noua Zeelandă, transmite Tvr Moldova.

Experţii de la Ranking Royals au atribuit Republicii Moldova o recoltă anuală de aproape 648 de mii de tone de mere. Dacă împărţim cantitatea la cel 2 milioane 600 de mii de locuitori, obtinem cam 238 de kilograme. E de peste două ori mai mult decât în Noua Zeelandă, unde din recolta anuală de mere, fiecărui cetăţean i-ar reveni 113 de kilograme.

Chile este pe locul trei, cu peste 92 de kilograme de mere pe cap de locuitor, iar Polonia, pe patru, cu peste 80 de kilograme de mere. România se poziţionează, în acest clasament, pe a 27-a poziţie. Anual, în România se obţin aproape 600 de mii de tone de mere, adică 25 de kilograme de fructe pentru fiecare locuitor.

PRODUCŢIA DE MERE PE CAP DE LOCUITOR:

1. Republica Moldova 237,7 kg 2. Noua Zeelandă 113 kg 3. Chile 92,3 kg 4. Polonia 80,2 kg 27. România 25,2 kg

Potrivit Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe "Moldova Fruct", în fiecare an, din recolta de mere, aproape 220 de mii de tone sunt destinate exportului. Peste 86 la sută dintre fructe se vând, tradiţional, în ţările CSI, peste 7% în Uniunea Europeană, iar alte peste şase procente, ajung în Asia, Africa sau Orientul Mijlociu.

EXPORTUL DE MERE Sursa: Asociaţia "Moldova Fruct" Total 220 mii tone CSI 86,35 % UE 7,38 % ASIA, AFRICA, ORINTUL MIJLOCIU 6,28 %

VITALIE GORINCIOI, preşedinte, Asociaţia "Moldova Fruct": „Căutăm destinaţii noi. E greu, dar totuşi se reuşeşte. Pentru că noi aveam permanent vreo 10 destinaţii de realizare a merelor, acum avem 30.”

Aproximativ 60 de mii de tone de mere sunt destinate consumului intern, iar 340 de mii de tone de fructe ajung la procesare.

VITALIE GORINCIOI, preşedinte, Asociaţia "Moldova Fruct: „Adică se produce suc, concentrat, care se exportă în toate direcţiile, inclusiv şi pe continentul american şi în Europa şi aşa mai departe.”

Potrivit Asociaţiei Moldova Fruct, în Republica Moldova sunt destule frigidere şi depozite frigorifice pentru păstrarea A peste 220 de mii de tone de mere, destinate exportului, pentru o perioadă de 11 luni.

Conform clasamentului publicat pe platforma Ranking Royals, în prezent, China este ţara care produce cele mai multe mere cu o recoltă anuală medie de aproape 46 de milioane de tone, de aproape 10 ori mai mult decât Turcia, clasată pe doi şi Statele Unite ale Americii, pe trei.

Cu o recoltă de 648 de mii de tone de mere, Republica Moldova se află pe locul 21 în acest clasament. Potrivit Ranking Royals, pomicultorii basarabeni produc mai mult decât Mexic, Spania, şi chiar Canada, a doua ţară ca mărime din lume. În Republica Moldova, livezile de măr ocupă aproape 56 de mii de hectare, iar suprafața livezilor intensive este în creştere ceea ce poate duce la o recoltă de aproape un milion de tone.

PRODUCŢIA TOTALĂ DE MERE Sursa: Ranking Royals 1. China 458, 9 mil. tone 2. Turcia 4.49 mil. tone 3. SUA 4.46 mil. tone 21. Republica Moldova 647,7 mii tone.