O dată și bine! Tot mai multe femei din Moldova aduc pe lume gemeni sau tripleți. Doar în ultima săptămână, la Spitalul Clinic Municipal nr. 1, s-au născut trei perechi de gemeni și una de tripleți. Copiii sunt perfect sănătoși și se află în stare stabilă. Medicii spun că în ultima perioada astfel de cazuri devin tot mai frecvente. Acest lucru se datorează metodelor moderne de fertilizare, la care recurg mamele.
Natalia Screlea este de trei ori mamă. Săptămâna trecută, tânăra mămică a adus pe lume tripleții Nichita, Victoria și Egor. Copiii sunt primul caz de tripleți născuți în Moldova în 2018.
Natalia a rămas însărcinată după ce a urmat un tratament de creştere a fertilității. Deși în familiile soților au mai fost generații de gemeni, medicii au descoperit abia la a treia ecografie că femeia poartă sub inimă trei copii.
”Nu știu cum mă voi descurca, dar mă voi strădui, pentru că mi-am dorit mult acești copii. Trei copii este un cadou de la Dumnezeu”, a spus mama de tripleți, Natalia Screlea.
Totodată, două perechi de tripleti vor mai veni pe lume în următoarele două săptâmâni la Spitalul Clinic Municipal nr. 1. Acum, femeile se află sub supravegherea medicilor.
Specialiștii spun că, în ultimii ani, sarcinile multiple s-au dublat. Rata nașterii de gemeni a crescut de la 2% până la 4,6%, în 2017.
”Dacă în trecut noi aveam la două procente practic anul și parcă era cazuistic când aveam gemeni, tripleți nici vorbă nu era, mai în trecut. Atunci astăzi noi mai frecvent și în fiecare zi întâlnim cât mai des cu gemeni, cu tripleți, chiar și cvadri am avut”, a spus medicul obstetrician-ginecolog, Valentin Friptu.
Sarcina multiplă necesită îngrijiri și atenție specială. Este o sarcina cu risc din cauza faptului ca feții pun mai multă presiune pe zona pelvină, schimbarile hormonale sunt mai mari, iar mamicile fac față cu greu bebelușilor din burtică.
O viitoare mamă poate afla dacă va avea gemeni la șase săptămâni de sarcină. In general, ecografia este precisă în proportie de 99% în ceea ce privește descoperirea sarcinilor multiple.
Cel mai comun tip de gemeni sunt cei fraternali. Din punct de vedere genetic, sunt la fel ca oricare alţi doi fraţi. Gemenii care au acelaşi sex şi arată la fel se întâlnesc mai rar.
Specialiștii spun că între gemeni există o legătură unică. Ei pot gândi și simți la fel. Indiferent dacă gemenii sunt educați diferit sau nu locuiesc împreună, ei se dezvoltă în același ritm. Curios este că nu e obligatoriu ca gemenii să aibă același tată. O femeie ar putea să nască gemeni concepuți cu doi barbați diferiți. Și chiar dacă gemenii arată identic, amprentele digitale nu coincid.
Sursa: Mamaplus.MD