Răspunsul Spitalului Clinic Municipal nr 1 după acuzațiile celor 98 de mămici

Răspunsul Spitalului Clinic Municipal nr 1 după acuzațiile celor 98 de mămici

-
//
23.01.2018

După ce în mass-media au fost făcute publice 98 de istorii ale femeilor care au născut în maternitățile din Republica Moldova, administrația IMSP Spitalului Clinic Municipal nr.1, s-a autosesizat în examinarea a opt cazuri care au vizat instituția medicală propriu-zisă și a instituit o comisie internă.

Răspunsul Spitalului Clinic Municipal nr 1 după acuzațiile celor 98 de mămici

„În rezultat, din cele 98 de cazuri declarate în petiție, 8 istorii vizează IMSP Spitalul Clinic Municipal nr.1. Două dintre acestea conţin mesaje de mulțumire şi descriu experienţe pozitive, iar alte cinci istorii expun experienţe neplăcute cauzate de comunicare insuficientă, defectuoasă din partea personalului medical și nerespectarea eticii și deontologiei medicale. Subliniem că obiecţiile pacientelor nu se referă la calitatea actului medical prestat de către instituție. Regretabil, a fost constatat și faptul unui caz în care suntem acuzați de impunerea unei recompense financiare după acordarea asistenței medicale. Din păcate, comisia nu a reuşit să elucideze toate circumstanţele în care femeile au avut de suferit, aşa cum grupul de iniţiativă nu a oferit datele de contact ale victimelor”, susțin reprezentanții Spitalului.

„Administrația instituției regretă situațiile neplăcute în urma cărora ar fi avut de suferit pacienții și își propune să fortifice calitatea asistenței medicale prestate prin creșterea abilităților comunicaționale ale angajaților instituției, respectarea normelor de etică și deontologie ceea ce va contribui la creșterea gradului de satisfacție a populației”, adaugă aceștia.

Amintim că la 12 ianuarie, istoriile și declarațiile a 98 de femei, care scot la iveală probleme grave în sistemul medical perinatal din R. Moldova, au fost transmise către mai multe instituții publice, inclusiv către Guvernul R. Moldova, Centrul Național Anticorupție și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Mamele evocă cazuri în care li s-a refuzat/tergiversat acordarea asistenței medicale urgente, li s-au cerut bani pentru servicii medicale despre care legea spune că ar trebui să fie gratuite, au fost umilite sau desconsiderate de către personalul medical sau chiar au fost diagnosticate și tratate greșit – acțiune uneori letală pentru făt și cu urmări grave pentru integritatea fizică și emoțională a lăuzei. Istoriile femeilor sunt din diferite perioade, începând cu anii `90, până în prezent.

Citește continuarea pe zdg.md!