Ministerul Sănătății de la București vrea să ia măsuri drastice ca să încurajeze alăptarea nou-născuților. Bebelușii hrăniți astfel vor avea un sistem imunitar solid și vor fi mai feriți de boli, susțin specialiștii. Așa că reclamele la biberoane, tetine şi formule de lapte vor fi interzise.
În România, se estimează că mai puțin de 30% dintre copii sunt hrăniți exclusiv la sân în primele 6 luni de viață. În creștere față de anii trecuți. Reclamale pentru promovarea înlocuitorilor laptelui matern ar trebui să dispară de peste tot, inclusiv de pe internet începând de anul viitor. Sunt incluse pe lista produselor interzise și biberoanele, tetinele sau borcănașele cu diverse sortimente de mâncare.
În spitale, nu li se vor mai putea oferi medicilor, gravidelor, mamelor sau familiilor acestora, produsele destinate hrănirii bebeluşilor. În maternităţi vor fi hrăniți cu lapte praf doar bebelușii care nu pot primi lapte matern din motive medicale.
Dacă aceste reguli nu vor fi respectate, vor fi aplicate sancţiuni bănești. Aceste măsuri vor duce la creşterea ratei alăptării, îmbunătăţirea nutriţiei copilului şi scăderea riscului de apariţie a obezităţii, susţine Ministerul Sănătăţii, instituţia care a iniţiat proiectul.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni. Apoi începe diversificarea, însă copilul ar trebui hrănit cu lapte matern până la 2 ani. Alăptarea are avantaje şi pentru mame: contractă uterul și scade riscul de cancer de ovar şi sân.
Sursa: stiri.md